Зовът на Ктхулу

Зовът на Ктхулу


Author: Darth Sparhawk
Date: 04.10.2015

 photo zovut na cthulhu_zpscesdfdd1.jpg

Един от първите и най-важни сборници на Х.Ф. Лъвкрафт, излизали на български език е антологията “Зовът на Ктхулу”, подготвена от Адриан Лазаровски за “Издателска Група България” през 2006-та година. Това е книга, която включва някои от най-фундаменталните текстове на Лъвкрафт, включително и мрачната повест, дала заглавието на сборника.
Сборникът “Зовът на Ктхулу”, излязъл със супер метълска корица започва с предговор от самия Стивън Кинг, в който кралят на ужаса изтъква, че е само ученик на може би още по-велик автор – Х.Ф. Лъвкрафт, творил в началото на ХХ век. И сякаш за да се уверим в това, книгата започва ударно с “Нещото на прага”, страховита история за една нещастна любов, продължаваща сюжетно нишката, започната от повестта “Сянка над Инсмут”, излязла в първата антология на Лъвкрафт у нас – “Дебнещият страх” на ИК “Орфия” и преводачът Любомир Николов. Идеята на разказа за нещастно влюбеният във вещица младеж е изключително потресаващ, но нататък сборника продължава още по-страшно с “Плъхове в стените”, който ни запознава със заровена в подземие от най-древната история тайна. “Дагон” и “Дебнещият хаос” са почти есеистични форми на кристализиран космически ужас, а “Подводният храм” ни изпраща в мрачните морски глъбини на отдавна забравената Атлантида, която обаче все още притежава смъртоносна притегателна мощ. “Обитателят на мрака” среща читателя с ужасната смърт на писател и художник, чиито търсени са го отвели до нещо невъобразимо, а “Изявлението на Рандолф Картър” представя опасностите, свързани с разкопаването на древни гробища по упътването на старинни книги. Повестта “Зовът на Ктхулу”, дала името на антологията е една истинска одисея за срещата на човечеството с най-страховития и древен обитател на нашата планета, паднал в нея от незнайни космически дълбини, за да смущава сънищата на по-чувствителните, а “Моделът на Пикман” ще ви шокира с историята на странните картини на екцентричен художник и това, което ги е вдъхновило. “Наследството” хвърля светлина върху тайните на старо имение, които завинаги е трябвало да останат в сенките, а “Злият свещенослужител” разказва колко фатално може да бъде пренебрегването на едно съвсем добронамерено предупреждение. “Кошмарът в Дънуич” е чудовищна история за двама братя и ужасът, който те носят в едно затънтено градче, а “Денят на Вентсуърт” настъпва в една самотна къщичка под проливния дъжд. Финал на сборника поставя умопомрачителната повест “Шепнещият в тъмнината”, една страшна история за това как здравословният скептицизъм бавно ерозира под неумолимите доказателства за верността на най-старите легенди и най-примитивни суеверия.
Като цяло “Зовът на Ктхулу” е една невероятна книга, с която Адриан Лазаровски отваря широко вратата към космическия ужас на Лъвкрафт, едва открехната за читателя от по-ранните сборници на “Орфия”. В тази книга имаме възможност да прочетем някои от най-добрите истории на Лъвкрафт, в който се запознаваме с основните теми в неговото творчество – забраненото познание, неговата връзка с архаичните древни митове, лудостта, която идва с достигането му и осъзнаването за нищожното място на човека във вселената. Като мащаб Лъвкрафт е автор, преварил с десетилетия времето с темите, които засяга и това, съчетано с интересните, макар и несвързани тясно със сюжета илюстрации превръщат този вече съвсем трудно откриваем сборник в истинско съкровище за любителите на фантастиката и хоръра.

 

Оставете отговор