Yoroiden Samurai Troopers

samurai yoroiden

Yoroiden Samurai Troopers, известно още и с американския си превод Ronin Warriors, е аниме от 1988-ма година, сравнявано от феновете с класиката “Волтрон – Защитникът на вселената”. Макар да няма гигантски роботи, то отново предлага епични битки между доброто и злото, разгърнати в 39 епизода.

Гибелта връхлита Токио, когато над града се извисява мрачна крепост, хората биват отмъкнати в света на мъртвите, а армията, опитала се да спре това, бива разбита. Станалото е дело на Араго, воин от отвъдното, хиляда години сбирал сила и злост, за да покори света. Единствените, които могат да му се противопоставят са легендарните Самураи Ронини – петима млади мъже, владеещи силата на природните елементи. Ала омразната мощ на Араго не е така лесно да бъде сразена. Злата му магия ги разпръсва в несвяст из цяла Япония и едно момиче, придружено от малко момче и тайнствен бял тигър, ще трябва да ги открие преди Воините на Гибелта…

samurai troopers

Ronin Warriors ми напомни доста на последния сезон от “Седемте смъртни гряха” п структурата му с това, че първата половина от анимето ми се видя шедьовър, докато втората откровено ми досади. Персонажите в историята като цяло са страхотни, като главен герой е Рьо, владеещ силата на Пожара. Това е традиционно изграден темпераментен протагонист с готини сили и симпатичен както като вид, така и като характер. Останалите Самураи Ронини около него не са толкова плътно изградени, освен един пълничък образ, владеещ силата на Камъка, който внася доста колорит в историята. Yoroiden Samurai Troopers не е лишена и от характер, напомнящ Йода в лицето на Древния мъдрец Каос, а като цяло личат някои заемки от “Междузвездни войни” в отношенията на злодеите – Араго действително напомня Императора не само по титла, а бойните му господари са си като няколко Дарт Вейдъра. Всичко и преплетено с митове от Япония, които правят гледането приятно екзотично за западния зрител, но не можах да понеса образа на Кайра – жрицата на тъмнината, неприятно “нагрухана” като сили феминаци, изпреварила печално времето си с около 30 години. Тя бе една от причините да не харесам втората половина от сезона, но основното е, че той спокойно можеше да приключи с нанаполовина толкова епизоди, но много по-силна драматургия в края на първата си арка. Все пак обаче не трябва да се забравя, че това аниме е правено за тийнове, а не за чичаци като мен, така че може би киселея излишно.

trooperi

Накрая ще кажа, че като цяло аз съм голям фен на историите от 80-те години, тъй като те имат малко по-идеалистичен поглед към света и приоритизират екшъна за сметка на излишно натруфените с безкрайни разклонения сюжети на съвременните шоунени. Yoroiden Samurai Troopers е поредното доказателство затова и макар да не мога да го поставя редом до най-доброто от десетилетието, а именно “Трансформърс” от първото поколение G1, намирам сериалчето за забавно и подходящо за хората от мой набор, на които им се гледа нещо таман като от детството им. Има и още сезони и понеже са доста по-кратки, с голяма вероятност мога да кажа, че ще им хвърля едно или две очи.

Ревю на Александър Драганов

Един коментар за Yoroiden Samurai Troopers

  • Alexander  :

    Следващите сезони, за които писах в ревюто се оказаха анимации, излизали директно за видео и не ми направиха добро впечатление. Затова и се отказвам от идеята си да им правя ревюта. За жалост потенциала на тази поредица ми се вижда по-скоро похабен.

Оставете отговор