Widdershins (Whyborne & Griffin #1)

widdershins

Widdershins е роман, преплитащ жанровете фентъзи и хорър, дело на Джордан Л. Хоук и начало на поредицата за героите Whyborne & Griffin, които подозирам тепърва ще намират място в Цитаделата.

Д-р Уайборн е специалист по сравнителна филология, който живее самотен и презиран от богатия си баща, задето вместо да се хване със сериозна и мъжка работа като бизнеса, е решил да отдаде живота си на книгите. Експерт, който владее повече от 12 езика, докторът се мъчи да преведе стар египетски папирус за музея, в който работи. Тогава при него с необичайна молба за помощ идва харизматичният детектив Грифин. Той разследва убийството на млад човек, а единствената му улика за намирането на извършителите е в старинна книга, написана на език, който не може да бъде разчетен. Уайборн няма интерес да се замесва в разплитането на подобна история, но натиск отгоре го принуждава да помогне на детектива. Това, което разкрива обаче надхвърля най-лошите му кошмари – книгата е сборник със заклинания за призоваване на зли сили, а някои от тях вече бродят по улиците на град Уидършинс…

widdershins old

Widdershins е роман, написан в света на ужаса, създаден от майстора на жанра Хауърд Лъвкрафт, което прави загадките и тайните в него особено вкусни за читател като мен. Стилът на Джордан Хоук е много добър, едновременно създаващ атмосфера и красота, но в същото време динамичен и стегнат. Една голяма разлика с Лъвкрафт е това, че Хоук описва подробно сцени както със секс, така и с насилие, макар да няма бруталии като в книгите на късния Греъм Мастертън например. Друга пречка за по-консервативни читатели е това, че главните герои се влюбват помежду си, макар и двамата да са мъже, което за много фенове по нашите географски ширини би представлявало проблем. Това е жалко, тъй като книгата е много увлекателна и с много неочаквано обрати, особено във финалните стотина страници, където героите правят страховити разкрития. Хубаво е, че романът е само първа част, тъй като според мен Хоук само повдига завесата над своя поглед върху мита за Йог-Содот и се надявам в следващите книги да разгърне допълнително темата за космическия ужас. Началото е почти перфектно.

widdershins cloak

Ревю на Александър Драганов

 

Оставете отговор