Wendigo

wendigo a thriller

След разочарованието от филма Antlers ми се дочете нещо качествено за вендигота, нещо като класиката Edgewise на Греъм Мастертън. Но книгата на Вон Хардейкър Wendigo се оказа дори още по-добра, перфектната книга за това чудовищно същество от индианските митове и легенди.

Джон Беър е американски шериф от индиански произход, който работи по границата между щата Мейн и канадската провинция Квебек. В дълбокия студ на зимата, сезонът е в разгара си и туристите идват по тези места, за да фучат на моторните си шейни. Поне докато един от тях, млад човек, решил да поязди привечер, не бива намерен разкъсан по брутален начин, а около в снега има оставени стъпки на великан с огромен разкрач. Неканени, в съзнанието на Беър идват спомените от детството, когато дядо му е разказвал легендата за Вендиго – злия дух на индианците алгонкин…

Wendigo е страхотна книга. Досега не бях чел нищо от този автор, но съм изключително щастлив, че му дадох шанс. Хардейкър умее да пише и те пренася в снеговете на американския север, като човек усеща студа на снега и вкуса на горещото кафе, с което героите се поддържат. Беър е интересен протагонист с трудно минало, а книгата захваща важната и тежка тема за насилието над децата и това как то ражда чудовища. Около шерифа има любопитен каст, включващ задължителната журналистка за романтичен интерес, семейството на стар ветеран от Виетнам, в което всички са въоръжени до зъби, най-добрият приятел, който се съмнява в съществуването на Вендигото, но само в началото. Самото чудовище е трагичен образ на човек, който е нямал друг избор, освен да го приеме в себе си и се е превърнал в оръдие на смъртоносно унищожение. Гонитбите с него са като игра на котка с мишка, то е ту на едно място, ту на друго, но винаги на крачка пред преследвачите и жертвите си. Финалът напомня на моята история “Пациентът”, която направихме с приятели от клуба за БНР преди години и от това ми стана дори още по-приятно, но с тъмно намигване на края, което си беше задължително.

Страхотен роман, задължителен за любителите на чудовища и индиански митове и легенди. Точно от такава книга имах нужда.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор