Voltron – Legendary Defender Season 2

voltron season ii
Началото на годината дойде с втория сезон от новата анимация за Волтрон, дело на “Нетфликс” и продуцента Хоаким Дос Сантос. Той продължава историята от там, където свърши предния сезон – а именно паническото отстъпление на Паладините от Волтрон, сблъскали се с мощта на могъщия крал Заркон. Всички те се пръсват из различни части на вселената, но, както може да предположите, успяват да се намерят за няколко епизода, като това води до нови битки с робочудовища и срещата им с различни съюзници, които биха могли да им помогнат в битката за свобода. Най-интересни и загадъчни сред тях са от групировката “Острието на Мармора” – това са представители на народа Гал’ра, от който е и Заркон, но борещи се срещу империята му. С тяхното съдействие, Паладините на Волтрон и принцеса Алура решават да примамят краля Заркон в капан – и да сложат край на тиранията му веднъж и завинаги…

Когато първият сезон от новата анимация излезе, аз бях запленен от това, че виждам отново любими герои от детството и заплюх дъги в ревюто си. Сега ще опитам да бъда по-обективен – има много какво да похваля, но също и някои неща, за които да се заям.
voltron-season-2
Екипът на Voltron-Legendary Defender се е постарал по техническата част, като анимацията е много добра. Встрани от това, те са разчитали основно на героите си, като всеки от тях има интересно развитие на персонажа си. Акцентите са поставени върху Широ, който се бори за контрол върху Черния лъв с крал Заркон и Кийт, който разкрива шокираща тайна за себе си, но внимание е отделено също на Пидж и Алура, докато Ланс и Хънк са повече за комедиен ефект. Злодеите също са добре направени, доколкото позволява форматът, добре е предадена манията за власт на крал Заркон, а вещицата Хагар също хвърля бомба в края на историята, когато ни се обещава появата на още един  добре познат и обичан злодей от старите серии. Като динамика, вторият сезон започва динамично и завършва епично, с една от най-добрите mecha битки, които съм гледал.

Бедата е, че по средата влачи и досажда. В опита си да избегнат клишето за битки с нов изрод всеки епизод, сценаристите са допуснали грешката екшънът да е твърде малко. На негово място има епизоди, в които не става абсолютно нищо, освен да се разменят изключително плоски шеги, които приличат на това, което са – нескопосан опит на американци да копират специфичния хумор на аниметата. Не им се получава. Също така синхронът между въпросните леко идиотски моменти и драматизмът от спасяването на вселената не винаги да е особено прецизен. На фона на “Гъндам”, който гледам напоследък, новия “Волтрон” е на вкус като диетична кола. И ако някой каже, “пораснал си, затова”, мога само да кажа, че един от основните компоненти от рекламната кампания на новата поредица бе носталгията по оригинала, чиито почитатели вече са доста големи.

При все това, благодарение на силния си финал, вторият сезон на новия “Волтрон” завършва обещаващо. Ако в третата част намалят опитите си да имитират японски хумор и заложат на повече зрелищен екшън, от “Нетфликс” може и да постигнат това, което феновете очакват от тях.

Тагове:  ,

Оставете отговор