Transformers: All Hail Megatron

all hail megatron

All Hail Megatron e популярна серия от комикси за поредицата “Трансформърс”, дело на издателската къща IDW. При излизането си тя предизвиква доста спорове във фендъма заради изключително мрачния си тон, но след като я прочетох, мога да кажа, че тя е едно от най-добрите неща, излизало някога за роботите под прикритие на компанията “Хасбро”.

Войната между Аутоботите и Десептиконите продължава милиони години, отдавна излязла отвъд границите на родната им планета Кибертрон и прехвърлила се в космоса. Сега обаче Мегатрон, тираничният лидер на злите Десептикони, е на ръба на тоталната победа. Аутоботите са размазани и обсадени на Кибертрон, а Оптимус е смъртно ранен. Силите на техните неприятели се насочват към Земята и няма сила, която да ги спре. Мегатрон, Старскрийм, Саундуейв и новото им чудовище Девастатор помитат силите на американската армия и превръщат Ню Йорк в своя щабквартира. Оттам те атакуват както останалите щати, така и други държави – Израел и Пекин биват поразени. Баща и син Уитуики (героите от оригиналната анимация, не смотльото от филмите на Бей) вече са войници и опитват отчаяна мисия срещу Мегатрон, но космическият тиранин е убеден, че нищо на нашата планета не може да го спре. В това време Аутоботите, обезверени и отчаяни, се надъхват едни срещу други. Айрънхайд обвинява Мираж в предателство, а Сънстрийкър се измъчва от миналото си, когато е бил принуден да слее съзнанието си с това на човешко същество. Рачет, лекарят на добрите трансформъри, знае, че те имат нужда от Прайм. Но не е сигурен, че Оптимус може да оцелее…

all hail megatron issue 2

Това е брилянтен комикс. Няма как да се извъртят нещата или да се каже друго. Не само за “Трансформърс”, но и един от най-хубавите, които съм чел изобщо. Рисунъкът е чудесен и детайлизира любимите образи от оригиналната анимация, но не това е ценното. Историята е върховна – мрачна, епична, добавяща дълбочина на механичните образи и изключително атмосферна. Опитах да си я чета на саундтрака от старото детско, но не се получи и си пуснах музиката от Терминатора. Толкова е мрачна. В същото време, когато всичко изглежда изгубено, тя става и вдъхновяваща, благодарение разбира се на Оптимус. Героите са истински и величествени, като в стар епос. Мегатрон, лудият тиран, който преследва своя идеал на всяка цена. Старскрийм, неговият идеален Десептикон, който обаче няма търпението, за да стане злодеят, който мечтае да бъде. Саундуейв, неумолим и загадъчен, но и странно уязвим в грижата за чудовишните си рожби. Айрънхайд, жесток и циничен, без мярка прикриващ собственото си огорчение с агресия. И разбира се, Оптимус Прайм, рицарят, който може да оправи всичко, защото винаги поема тежестта на случващото се върху себе си.

Отдавна не се бях радвал на “Трансформърс” така. All Hail Megatron e eпична, страхотна история, която разгръща историята за любимите герои от детството за порасналите фенове такава, каквато я заслужават. Респект за авторите, респект и за IDW. Просто велико.

all hail megatron evil

П.С. Историята все пак има и един недостатък, но не исках да го споменавам в самото ревю, за да не прецаквам тона. Макар да се води от 16 броя, реално историята е от 12. Останалите са едни скучни и объркани послеслови, които малко развалят общата картина. Затова ги игнорирам при оформянето на рецензията.

Ревю на Александър Драганов

 

Тагове:  

Оставете отговор