The Willows

the-willows

Мнозина от вас знаят, че Хауърд Лъвкрафт е писателят, приеман като учител от много съвременни хорър писатели, сред които е и Стивън Кинг. По-малко обаче са тези, чували за Алджърнън Блекуд, британски окултист, писал в жанра през началото на ХХ век. Неговата повест “The Willows” е любимото произведение на Лъвкрафт и благодарение на колегата преводач Иван Атанасов /John At/, който ме снабди с електронно копие, аз също я прочетох.
Това е една от най-страшните истории, на които съм попадал, повече от достоен предтеча на “Цветът от космоса”.
Историята ни среща с двама приятели, решили да се спуснат по Дунава от изворите на реката, та чак до Черно море. Те нямат проблеми, докато пътуват през Бавария и Австрия, но с минаването си през Унгария се озовават в мистериозна част от реката, която се разлива извън коритото си в мочурища и образува множество островчета, обрасли с ниски, изкривени върби. Когато водите на Дунава стават твърде силни за лодката им, двамата се озовават на едно от островчетата, в които има естествена низина, предлагаща защита от силния, сякащ виещ във въздуха вятър. Но до низинката има гъсталак от върби, през който човешки крак не може да мине, а с настъпването на нощта, замръкналите на острова другари ще разберат, че те крият нещо чудовищно…
Това е първата ми среща с Блекуд като автор и мога само да кажа – wow! Изключително добър автор, с невероятно вкусен речник, който те потапя в атмосферата на разказа и мислите на героите, без да използва чак толкова много остарели дори за времето си думи, какъвто е случая с Лъвкрафт. Блекуд хваща за гърлото с начина, по който описва неясното безпокойство, изпитвано от персонажите му и това как то се превръща в открит ужас при срещата с неописуеми и невъзприемчиви сили, идещи от друг свят, по случайност докоснал се до нашия на онова малко островче.
След като прочетох “The Willows”, за пореден път се уверих, че дори геният не идва от нищото, а освен великолепен писател, Лъвкрафт е бил и читател с вкус, намерил автора и точната творба, от които да се вдъхнови за собствените си произведения.

Оставете отговор