The Secret of Crickley Hall

secret-of-crickley-hall

С над 50 милиона продадени бройки от книгите си, Джеймс Хърбърт е най-популярният автор на ужаси в Обединеното кралство, а неговият мащабен роман “The Secret of Crickley Hall” е едно от най-знаковите му произведения, адаптирано на малкия екран от BBC.

Когато Гейб Кели се нанася с жена си Ева и дъщерите им Лорън и Кали в имението Крикли Хол, разположено в малкото селце Холоу Бей близо до Девън, последното нещо, което иска е да се разправя с духове. За неговото семейство изминалата година е била тежка – малкият им син е безследно изчезнал, Ева е потънала в депресия и самообвинения, а за дъщеричките му е време да продължат живота си. Крикли Хол изглежда идеалното място за целта, нов дом на ново място, макар в целия град да се усеща някаква мрачна атмосфера, а никъде тя на да не е тъй силна така, както в старото имение. Преди много години крайморският град е бил сполетян от ужасяващо наводнение, точно когато в него са били настанени деца, бягащи от немските бомбардировки по време на Втората Световна Война. 11 момчета и момичета, скрити в Крикли Хол под строгата опека на Огъстъс Крибън и сестра му Магда, люти хора, гледащи малките с по пуританско строго възпитание. Ала наводнението отнася децата, оставя 9 трупчета, отнася още два и размазва възпитателя Огъстъс, като оставя тялото му голо и обезобразено. Оттогава насам Крикли Хол е неспокойно място – детски крачета тупуркат на тавана, призрачни личица се показват на прозореца, черна фигура идва в кошмарите на наемателите, размахваща тънък бастун с разклонени краища. Никой от настанените в къщата не остава за дълго в нея – мястото излъчва депресия, а домашните любимци я усещат първи, като бягат с вой от старото имение. Разбира се, Гейб е практичен човек и инженер, който не вярва и не иска да вярва в духовете. Когато обаче разстроената му жена решава да потърси контакт с отвъдното, а дъщерите му започват да бъдат измъчвани от плашещо реални кошмари, той ще трябва да разкрие ТАЙНАТА НА КРИКЛИ ХОЛ…

“The Secret of Crickley Hall” е майсторски написан роман за духове, който спокойно може да се сравни с “The Shining” на Стивън Кинг и безспорно е най-доброто нещо, което съм чел от Хърбърт (The Rats, The Fog). За разлика от други свои книги, в които авторът почва читателя с ударно насилие от първите страници, тук имаме внимателно изградена атмосфера на малкото британско градче, призрачната къща, недоверието на местните, изолиращо гостите в нея, гнусните тайни и лъжи, които са част от историята на всяка затворена общност и в случая прикриват абсолютното зло на една чисто човешка лудост, оцеляла и на оня свят. Но въпреки страшните моменти Джеймс Хърбърт дава и надежда за оптимизъм и справедливост след смъртта и така книгата му надхвърля тесните рамки на ужаса, който цели да вцепени и стресне читателя. “The Secret of Crickley Hall” не е малка като обем – 600 страници – но всяка от тях си струва. Препоръчвам на всички читатели, които обичат истории за призраци в стари къщи!

Оставете отговор