The Hell Candidate

hell candidate

The Hell Candidate е роман на ужасите, който Греъм Мастертън пише през 80-те под псевдонима Томас Люк. Това той прави след запознанството си с големия брат на Роналд Рейгън, като е частично вдъхновен от успеха на легендарния президент, задавайки си въпроса – какво би станало, ако  политик продаде душата си на Дявола? Рейгън, както признава и авторът, се оказва далеч от идеята за демонична фигура и книгата се забравя до 2016-та година, когато изборът на Доналд Тръмп я прави отново актуална и тя получава ново бляскаво издание, което имах щастието да получа като подарък от моя най-добър приятел д-р Искрен Иванов. И двамата сме политолози, и двамата обичаме хоръра, и двамата сме вярващи, така че до голяма степен тази книга е точно като за нашия вкус.

hell candidate old

В началото на 80-те години в Съединените Щати цари разочарование. Либералните идеи на хипитата са претърпели крах в управлението на тогавашната администрация. Страната търпи удари както вътре, като спад в качеството на живот на гражданите, така и отвън, като загуба на международен престиж. В тази обстановка Хънтър Пийл, почтен политик вдясно от политическия център опитва да върне властта в ръцете на Републиканската партия, опозорена след аферата “Уотъргейт” на Ричард Никсън. Пийл вярва в духа на пионерите от Дивия запад и смята, че Америка трябва да се върне към него. Но след едно посещение по време на кампанията му за партийната номинация в Кънектикът нещо се случва и консерваторът става радикално десен екстремист. Пийл жадува за тотално политическо и военно надмощие, за небе, почерняло от бомбардировачи, за вътрешна политика, насочена не толкова срещу бедността, а срещу самите бедни. Всяко едно от  изявленията, свързани с тези позиции, би трябвало да го извади от предизборната борба. Би трябвало, но не го прави. И само неговият пресаташе Джак Русо знае истината за случилото се в Кънектикът, за тропота на копита около старата къща, за оживелите статуи, за това как в рамките на една нощ Хънтър се е променил изцяло. И само от него зависи дали някой ще спре КАНДИДАТА ОТ АДА…

hell candidate polish

The Hell Candidate е върхов роман на ужаса, който комбинира класическите истории за обсебване от демони с напрегнат политически трилър. По това книгата напомня на “Мъртвата зона” от Стивън Кинг, но според мен е по-добра поне в някои отношения, тъй като Греъм Мастертън демонстрира по-задълбочено разбиране на предизборните процес в САЩ, в детайл разкрива начина, по който се печели първо номинацията на голяма партия, а после и изборите, великолепно показва как участниците в една кампания биват заразени от жаждата за победа на всяка цена и стоят с един кандидат дори, когато знаят, че това не е редно. Нещо, което е актуално не само за САЩ и за света, но и за нашата България, където често виждаме уж стойностни хора с добро образование и ценз да правят недопустими компромиси със съвестта си. Но книгата не се ограничава до интригите около едни избори. Когато трябва, тя е и ужасяваща.

hell candidate demonic

Мастертън е истински експерт в областта на демонологията и по блестящ начин навлиза в локалната щатска митология, характерна за времената на Сейлъм, за да разкрие безумен окултизъм, оцелял до наши дни и проявяващ се по брутален начин, както като насилие, така и като демонична, покравяваща похот. Най-страховитото чудовище се крие зад кампанията на Хънтър и Мастертън не се свени да покаже проявленията му, които са шокиращи и ужасяващи, така както бихме очаквали от автора на “Маниту – Кошмар в Манхатън”. На този фон Греъм разкрива и човешките съдби на хора като Джак, приятелката му Дженифър, кандидат-първата дама Мики, които са хванати в плена на един свръхестествен кошмар, но решават да се противопоставят срещу сила, която има всички предимства както на този, така и на онзи свят. Финалът е епичен и въпреки демоничното съдържание на романа, силно християнски.

hell candidate retro

The Hell Candidate е един от най-добрите романи, които Греъм Мастертън е писал някога, като само предпазливостта, свързана с ентусиазма от току-що прочетена книга ми пречи да го обявя за най-добрия. Страхотна история за това как механизмът на най-великата демокрация може да бъде изкривен, когато забравим милосърдието и добротата и се поддадем на алчността и егоизма. Просто страхотно!

hell candidate uk

Ревю на Александър Драганов

 

Оставете отговор