The Hallow

The Hallow

Ирландски филм на ужасите от режисьора Корин Харди, The Hallow изправя едно младо семейство срещу отблъскващи противници, вдъхновили ужасяващите легенди за малкия народ и подменените деца.
Адам Хичънс е инспектор по дърветата, който има да опише гора, насочена за приватизация и сеч. Местните хора са против него и работата му, но не поради екологични съображения. Всички местни къщи имат железни решетки по прозорците и остават осветени нощем. Според тях, гората е населена с малките хора, страховитите същества от легендите, които подменят децата със свои изчадия. Адам не обръща внимание на тези бабини деветини и вече месец продължава работата си из леса, заедно с красивата си жена Клеър и малкото си синче Фин, още невръстно бебе. По време на изследванията, той попада на странен и омерзителен феномен – странна плесен успява да се просмуче в мозъците на мравки и управлява бедните мъници, превръщайки ги в свои зомбита. Когато една нощ къщата на Адам е нападната, а прозорецът му разбит от незнаен злосторник, мъжът подозира в престъплението съседа Колм, който е изключително суеверен човек и настоятелно го предупреждава да не стъпва в гората. Адам обаче греши, както и полицаят, който отдава станалото на замаяна птица. В гората витаят зли сили – и те ще опитат да откраднат Фин от семейството му…
Режисьорът Корин Харди описва филма си като трибют към “Пришълеца” и “Нещото” и наистина “The Hallow” напомня на тях, като обаче е прави впечатление с изключително оригиналната сцена, на която се развива действието – живописна гориста местност в Ирландия. Високите, покрити със зелени мъхове дървета и старата къща предполагат към уют и поради това появата на мерзките създания, чиито покой е обезпокоен от главния герой е още по-стряскаща. Ефектите са много добри за хорър, а атмосферата е да се реже с нож от напрежение, именно, а не въпреки на моменти мудното действие. В края на краищата “The Hallow” надали ще остане в историята, но е от по-оригиналните предложения в хорър жанра за последните години и си струва да го видите, макар Хелоуин вече да мина.

Оставете отговор