The Chosen Child

the chosen child

След като от “Иви Пет” обявиха официално, че майсторът на ужасите Греъм Мастертън ще участва в още едно издание на сборника “Сказанията на Стрикса”, отново се вдъхнових да прочета негова книга, като спрях вниманието си на романа The Chosen Child, написан през 90-те години за Варшава, което обаче го прави много емоционален за всички читатели от Източна Европа.

Социализмът е рухнал и Полша с ударни темпове се превръща в пазарна икономика. Но освен повече граждански свободи, в нейната столица Варшава идват и редица пороци, свързани с капитализма – корупция, организирана престъпност, убийства. Сара Леонард е амбициозна американска бизнес-дама от полски произход, изпратена да построи нов хотел от веригата “Сенат”. Тя трябва да постигне това с всички средства, включително натиск върху местните. Тогава обаче Ян Камински, радио водещ, известен с критиките си към веригата, бива обезглавен в каналите на града и местен полицай с комунистически убеждения на име Стефан Рей започва разследване, което го отвежда до верига за пране на пари, ръководена от местен мафиот на име Роман Збойнски. Дали обаче той е отговорен за смъртта на Камински? Работниците на хотел “Сенат”, наети от Сара Леонард, не смятат така. Те мислят, че в каналите под основите на хотела живее дявол и именно той е убил както Камински, така и още дузина обезглавени жертви, убити през последните седмици. Сара е принудена да потърси помощта на Стефан, който от своя страна е притискан от началниците бързо да хване извършител, преди на Варшава да й се е утвърдила славата като столица на убийствата в Източна Европа. На пръв поглед изглежда лесно да се допусне, че убиецът е Збойнски. Но логиката подсказва, че истината е далеч по-зловеща…

chosen child old

The Chosen Child e поредният шедьовър от носителя на наградата “Брам Стоукър” за цялостен принос Греъм Мастертън, автор на класиката “Маниту – Кошмар в Манхатън”. В тази книга той пресъздава по невероятен начин атмосферата от мутренското десетилетие на 90-те, начинът, по който пазарната икономика преобразува силово ударно живота на хората, презрението, с което западните освободители се отнасят към местните, социалните недъзи, които трансформацията създава. В същото време книгата изобщо не е оправдание на комунизма и търпеливо проследява трансформацията на Стефан Рей от убеден комунист в човек, който преоткрива вярата, разтърсен от събитията, на които е свидетел, паралелно с начина, по който Сара Леонард преоткрива човека зад бизнес дамата, без обаче да губи борбеността на една жена, бореща да се наложи в един мъжки свят, който опитва да я подчини. По чудовищен начин са показани мутрите от 90-те, с техните грубост, невъздържаност и простащина, както и начинът, по който поемат контрола над едно общество, с подкупи и заплахи.

Но все пак това е книга на Мастертън и златните му мигове са когато показва, че цялото човешко зло е нищожно под ужаса от неизвестното и паранормалното. Още първата глава подсказва, че убиецът е нещо, което не е от този свят, а преследванията в каналите предизвикват кресчендо от клаустрофобия в главата на читателя, докато Стефан и Сара опитват да разплетат суеверията и старите легенди, за да узнаят истината за изчадие, излязло от средните векове и свързано със злощастната история от нацистката окупация, чудовище, което ще избие всички, по чиито следи е пуснато, заедно с близките им, до последния човек.

The Chosen Child e страхотен хорър роман, в който има всичко, което един фен на черния жанр би могъл да иска – страхотни персонажи с развитие на характерите, атмосферна обстановка, която е едновременно близка и екзотична, както и свръхестествен враг, от който да те полазят тръпки – книга, която само майстор като Греъм Мастертън може да напише!

chosen child new

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор