Tengu

tengu graham masterton mid cover

Едно от нещата, които харесвам в Греъм Мастертън е колко политически некоректен може да бъде. При това, не като обиди някой уязвим човек, което е евтино и тъпо. А като подложи на съмнение постулати, които считаме за даденост. В Devils of D-Day, той създаде смразяваща алтернативна реалност, в която за да победят нацистите, Антантата призовават демони от средновековната демонология. В Tengu той подлага на безмилостна критика американската държава, която използва атомни бомби във войната си с Япония, като го прави без да идеализира Страната на изгряващото слънце и странните обичаи на имперското й минало.

Шери Кантор е обещаваща млада актриса, дошла от дълбоката провинция, но вече спечелила роля в популярен сапунен сериал. Хубава, талантлива и обичлива, тя изглежда като момиче с бляскаво бъдеще, но то бива прекъснато брутално, когато една сутрин в дома й нахлува маскиран убиец, който я разкъсва на части. Жестокостта на престъплението шокира полицията, която започва да търси извършител. Дали това не е бившият й приятел, красиво момче, което също е искало да стане актьор, но не е получило шанс за пробив? Не изглежда вероятно, защото той няма такава сила. Дали не е могъщият човек от цирка, планина от мускули, който също е имал интимни отношения с нея? При него пък не пасва характерът. Полицията не знае, че Шери е убита по погрешка. Истинската мишена е бил нейният съсед, ветеран от Втората Световна Война, дал становише на президента Труман да пусне атомната бомба над Хирошима. Сега оцелелите, белязани жертви от взрива са подготвили свръхестествен убиец, Тенгу, който няма да се спре пред нищо, за да отмъсти…

Tengu e изключително мощна книга, майсторски написана от титана на жанра Греъм Мастертън. Всичко в нея е изпипано с вещина – разследването на криминалната интрига, участниците в заверата, всеки от които, дори най-отрицателните образи, получава великолепна мотивация за действията си, Мистиката на древна Япония, прикриваща абсолютния ужас на зли демони, чието влияние се усеща дори в най-кървавия военен конфликт в историята. Описанията на насилие и битките, които не отстъпват на тези, направени от най-добрите екшън автори като Джеймс Ролинс и Скот Мариани, но тук с много по-високи залози. И така до финалът, който е жесток, горчив, но може би заслужен.

Страхотен роман от любимия ми автор на ужаси!

tengu new cover

Ревю на Александър Драганов

 

Оставете отговор