Ringu

RINGU

“Ringu” е японски филм на ужасите от 1998-ма година, заснет по мотиви от романа “Кръгът” на Коджи Сузуки. Неговият американски римейк “Предизвестена смърт” (“The Ring”) придобива световна популярност, но за Нощта на Вси Светии, когато най-личния състав на Цитаделата се събрахме за страшен филм, решихме да се доверим на оригинала.

Рейко Асакава е журналистка, която разследва серия от мистериозни смъртни случаи на тийнейджъри. Мълвата е, че те са били убити след като са гледали зловещ видео запис, след който са получили заплашително обаждане, че им остава не повече от седмица живот. Разследването на Рейко я отвежда до хижа, където двама от жертвите са били отседнали, а там тя гледа видеокасета с много странен клип с решещо се младо момиче и кладенец. Веднага след това Рейко получава обаждането, което започва да отброява дните до смъртта й – а когато бившият й мъж и сина й също гледат клипа, тя разбира, че трябва да разреши смъртоносната загадка, преди да загине с цялото си семейство…

RINGU DEMON

Познавам закоравели хорър автори, които много са се травмирали от “Ringu”, но аз бях по-скоро заинтригуван от майсторството, с което е направен филма, въвеждайки зрителя в угнетителна атмосфера на обреченост, носеща автентичността на най-мрачния фолклор от Страната на изгряващото слънце. Актьорите се справят добре с ролите си, а ефектите са използвани пестеливо и въздействащо, за да достигнат кулминация с появата на отмъстителния дух от отвъдното, носещ като Горгона смърт на всички, зърнали лицето му. Финалът е по лъвкрафтовски зашеметяващ, а 20 години след излизането си “Ringu” спокойно може да бъде наречен класика в жанра.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор