My Amityville Horror

my amityville

My Amityville Horror e документален филм, посветен на зловещите събития, известни като “Ужасът в Амитивил” – историята на обикновено американско семейство, напуснало къща, в която е станало зловещо серийно убийство заради злите духове в нея. Интересното в него е, че той представя гледната точка на едно от децата, които са живели вътре – вече голям мъж на име Дани.

“Ужасът в Амитивил” е една от най-популярните хорър истории и причината затова е, че книгата, по която по-късно е заснет и филма, е вдъхновена от действителни събития. Много хора подлагат на съмнение това, но Джордж и Кейти Лутц, съпрузите, преживели кошмарните случки в прокълнатия дом, където са били разстреляни семейство де Фео, минават успешно детектор на лъжата. Обикновена двойка, която купила скъп дом изгодно и била прогонена от необяснимите феномени в него. До края на живота си Джордж Лутц твърди, че случилото се е истинско. Че би било по-лесно да е лъжа, но за жалост не е. Джордж има и проблеми с Майкъл Бей, като смята, че в римейка образът му, изигран от Райън Рейнолдс е твърде кръвожаден и не отговаря на действителността, в която той е обичал семейството си.

danny amityville

Обаче този документален филм представя познатата история в доста различна светлина. Дани на пръв поглед е обикновен човек, бачкатор, който обича тежката музика и малко с излъчване на лошо момче. Споменът от преживяното в Амитивил е видимо травматичен. Той настоява, че случилите се неща са истински. Два часа след като влиза в къщата, паранормалните събития започват, сблъсквайки го с рояци мухи през декември, слуз, избиваща без причина, необясними зловония и места в къщата, където цари призрачен студ. Дани не спори с хората, които не му вярват. Срещне ли такива, става и напуска разговора. Казва, че е уморен да убеждава хората. Че злото съществува, както и да го наречеш.

Но твърденията на Джордж Лутц, че е обикновен родител, преживял трагична среща с паранормалното, Дани не подкрепя. Според него доведеният му баща бил жесток човек, който се отнасял зле с децата и ги третирал като войници, тъй като самият той идвал от морската пехота. По-лошо обаче е това, че според Дани, Джордж Лутц се е занимавал с окултизъм и е имал засилен интерес по тази тема, събирайки книги както за източните култури, така и за сатанизма. Според Дани, Джордж бил обсебен от мисълта за телекинеза и за да постигне каквото иска, събудил духовете в Амитивил.

Историята на Дани е невероятна. Във филма има психолози, които са скептични към свръхестествените подробности, но смятат, че Джордж реално е травмирал детето и му е внушил, че е било измъчвано от нечисти сили. Лорейн Уорън обаче, известна с паранормалните си разследвания, подкрепя Дани. “Джордж беше човек, около който се ходи на пръсти”, казва тя. “Лесно се обиждаше от всичко”.

Дани е преживял много неща и след напускането на дома в Амитивил. Избягал е от Джордж, живял е като бездомник в пустинята, ходил е по манастири, където му е правен екзорсизъм. И до ден днешен той помни станалото. До ден днешен той е хлапето от Амитивил. Но поне във филма казва, че все пак е успял да остане преди всичко Дани. И това, на фона на преживяното, независимо дали е плод на халюцинации, причинени от внушения или реални привидения, събудени от лекомислен мъж, занимаващ се с неща, които с основание са забранени от християнството, никак не е малко.

Препоръчвам филма на всички, които имат задълбочен интерес към станалото в Амитивил през 70-те и искат да видят портрета на човек, оцелял в невръстна възраст след такива чудовищни събития.

Ревю на Александър Драганов

 

 

Оставете отговор