Mobile Suit Gundam: The Origin

gundam origin

Представен от Стефан Куюмджиев

Земята, смазана под тежестта на над 10 милиарда човешки души, започва да умира. Човечеството разбрало, че не могат да продължат да живеят на родната си планета и създало орбитални колонии във фиксирани точки между Земята и Луната,за да преселят там голяма част от населението, като формират Земната Федерация,привидно обединявайки човечеството около тяхното общо оцеляване веднъж и завинаги. Всяка група колонии, според точката в която се намира бива наречена Страна от 1 до 7. Така започва Вселенската Епоха – нова календарна ера в историята на човешкия вид.  Постепенно населението на колониите започва да добива собствена идентичност и евентуално в Страна 3-Мунзо визионерът Зеон Зум Дайкун открива идеология, която навеки ще раздели земляните и колонистите.

Това в най-общи линии е краткото прелюдие към обширната вселена на UC Гъндам,и оттам започва и сюжета на най-новата ОВА на Sunrise. Mobile Suit Gundam The Origin обхваща най-ранният период от Вселенската Епоха и описва отцепването на Страна 3, по-късно станала известна като Зеон, от Федерацията. Може да се каже, че анимацията има три основни сюжетни линии, които малко или много се преплитат заедно.

gundam origin1

Първата от тях проследява живота на Касвал и Артезия Дайкун – децата на Зеон Дайкун,председателят на колониалната група Страна 3,още позната като Република Мунзо,който цели да направи колониалната група,която управлява,както и всички колонисти евентуално свободни от икономическото влияние на Федерацията от която са произлезли. За жалост неговият приближен съмишленик Дегвин Заби, жаден за власт го отравя,и заграбва председателският пост в Мунзо. Това поставя семейството на покойният сега Зеон в опасност тъй като те са неудобни за новият режим. Преследван от новата власт, отделен от майка си и задължен да се грижи за по-малката си сестра, младият Касвал рем Дайкун поема на дълго и опасно пътешествие,чиято крайна цел, поставена му от самият него е да отмъсти на Дегвин Заби и цялото му семейство и да възвърне родината си под справедлива власт. В това пътешествие той е принуден да сменя името си много пъти и да развие хладна и пресметлива жестокост, за да постигне целта си. Сестра му Артезия, единствено иска да живее и не споделя неговите копнежи за отмъщение.

gundam origin zaku

Втората е фокусирана върху трансформацията на Република Мунзо в Княжество Зеон(кръстено,иронично на харизматичния си основоположник,убит заради идеализма си) под безмилостната дикатура на семейство Заби. Неин главен герой е Рамба Рал-синът на Джимба Рал, друг близък съмишленик на Дайкун разорен и после убит от семейство Заби. След като Рамба помага на децата на Зеон зум Дайкун да избягат от Страна 3 той изпада в полу-нелегалност,но евентуално бива вербуван от Дозл Заби – темпераментният и хиперактивен син на Дегвин в таен правителствен прокет,чиято цел е да се създаде оръжие-чудо,което да позволи на колониалната група-вече наричана Зеон да отвоюва от Федерацията своята свобода. Това оръжие не е нищо друго освен титулярните за анимето Мобилни Костюми – хуманоидни космически изтребители,захранвани от свръх-напреднал реактор с ядрен синтез,способни да надманеврират и унищожават бойните кораби на Федерацията.

gundam origin haru

А третата се центрира около Амуро Рей-синът на високопоставеният Федерационен военен учен Тем Рей,който паралелно на Зеон работи върху това Федерацията да има собствени Мобилни Костюми. Амуро,игнориран от заетият си баща е склонен към асоциални тенденции и прекава повечето си време стоейки в дома си на неутралната Страна 7 – колония от нова колониална група строена в момента,неутрална към Федерацията и Зеон на пръв поглед,но всъщност използвана за прикритие за военният проект на Федерацията да създаде собствени Мобилни Костюми. Амуро, който храни жив интерес към инженерството постепенно започва да открива проекта на вечно заетият Тем Рей – мощен Мобилен Костюм наречен от баща му Гъндам.

Основното нещо на The Origin e,че е опит да се модернизира и обясни относително мъгливата предистория на първото Гъндам аниме излязло някога. Като такъв опит анимацията, заснета като продукция за Интернет, се фокусира много повече върху политическите отношения и лични истории на героите си отколкото върху битките с Мобилни Костюми и военните кампании за които Гъндам е известен. Много нови факти за миналото на Зеон са разкрити и за жалост много други елементи са променени – не винаги за добро. The Origin задържа мелодраматичният и сериозен тон характерен за Вселенската Епоха на Гъндам, като понякога се опитва прекалено силно да създаде напрежение или драма, което понякога не се отплаща изобщо, но въпреки това успява да убеди човек да симпатизира на героите и да следи с жив интерес техните всевъжможни перипетии. И за хора нови във франчайза, както и за хора които практически са гледали всяко Гъндам аниме някога, това шоу предлага много. Една от най-добрите му страни може би е визуалният стил – много подобен на този на почти четиридестет годишното оригинално аниме (все пак човека отговорен за визуалният дизайн е Йошиказу Йасухико който създава дизайна на героите от първото аниме), но със всичките предимства на огромен бюджет и съвременна екипирока. Вниманието към детайла е голямо и анимацията рядко изглежда зле. Всички познати ни герои изглеждат непроменени до голяма степен. Бойните сцени са нехарактерни за Гъндам с това,че включват предимно конфронтации между хора, а не роботи – варирайки от схватката на Касвал със индийски убиец хвърлящ остри като бръснач дискове,през конфронтацията на местното население на колония Тексас (замислена оригинално като тематичен лунапарк), въоръжени с антикварни оръжия като винтовки „Уинчестър“, картечници „Максим“ и винтовки „Гаранд“ с въоръжена със съвременни оръжия дивизия на Федерацията до нощната атака на малък взвод Зеонски военни кадети върху спяща Федерационна база.

Основните теми са характерните за Гъндам размисли върху необратимостта на войната и сложността на човешката природа,както и възхвала на индивидуланият идеализъм и боен дух в лицето на ужасяващи обстоятелства. Като такива са засегнати добре.

Тази оригинална анимация не е завършена,така че все още не мога да дам финално мнение за нея, тъй като изглежда всякаш има още доста история за разказване,и още много материал от мангата на която е базирана за адаптиране. Така,че това тук са временните ми впечатления от нея. Които въпреки,че на моменти The Origin се чувства насилено са добри. Като фен на  UC (Universal Century) Гъндам бих препоръчал тази поредица силно на всеки, който иска да отиде във Вселенската Епоха поне още един път.

Тагове:  ,

Оставете отговор