Lemuria

lemuria

Лятото е идеалното време за четене на фантастични трилъри с хорър привкус и затова се радвам, че точно за началото на жегите попаднах на “Лемурия”. Това е роман на писателя Джон Триптих, който разказва клиширана, но пък увлекателна история, държаща читателя в напрежение, преди да достигне брутален завършек.

Ник е програмист, който работи здраво, но това е за сметка на семейството му. В усърдието да помогне на компанията си, която преживява тежък момент, той пренебрегва съпругата си, която се сеща за старо гадже от училище, дъщеря си, тежко преживяваща раздяла с неверен приятел, сина си, тормозен в хулигани. Точно когато бракът му е пред разпад обаче той получава опция да компенсира станалото, печелейки ваканция за четирима на Лемурия – изкуствен остров за най-богатите, построен в Индия от бизнесмена Казимир Моргенстерн.  Почивната база, където са настанени изглежда страхотна, с отлични условия за плаж и развлечения. За жалост обаче на другия край на острова има тайна медицинска лаборатория, в която се провежда експеримент, излязъл извън контрол. Нещо неописуемо ще се измъкне оттам, за да потопи почивката на Ник в кръв…

Стила на Триптих е идеален като за такъв тип книга, лаконичен, но достатъчно информативен, че да създаде картина в ума на читателя, като предполага да четеш още и още. Героите му не са нещо кой знае какво, но той успява да градира напрежението, ловко използвайки гледните им точки за целта. Съществото е отвратително и достатъчно силно, че да изглежда непобедимо, макар авторът да го крие прекалено усърдно през по-голямата част от действието, все едно е правил сценарий за не много скъп филм на ужасите. Финалът е това, което издига книгата едно ниво нагоре, удряйки тежко читателя с гадости, достойни за перото на Ричард Леймън.

Като цяло останах доволен от “Лемурия” и вече започнах втората част от поредицата, носеща обещаващото заглавие “Тифон”.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Един коментар за Lemuria

  • Alexander  :

    Втората книга “Тифон” е с по-голямо чудовище, но доста слаба, поради което няма да й правим ревю. Авторът измисля още по-грамадно същество, бягащо под водата, но почти не го показва, а ни занимава с банална история за сестра, която мъчи да спаси брат си от зли бандити, работещи за корпорацията, направила чудовището. Разочароващ сюжет, няма повече да се занимаваме с автора.

Оставете отговор