Junjou Romantica

junjou romantica

Junjou Romantica (среща се още латинизирано и като Junjo Romantica, в приблизителен превод “Чиста романтика”) е аниме от 2008-ма година, адаптация по манга поредицата на писателката Шунгико Накамура, станала бестселър на в-к “Ню Йорк Таймс”. Докато го гледах се чудих дали да го ревюирам в Цитаделата, тъй като освен, че е извън жанра, то е и в жанровете яой и шоунен-ай, което ще рече за връзки между момчета, а всички знаем каква е ситуацията с човешките права в държавата България. В крайна сметка обаче качеството му е такова, че си заслужава вниманието, а и анимацията сама по себе си винаги е била най-фантастичната форма на разказ измежду аудиовизуалните продукции.

Мисаки Такахаши е младо момче, което едва навършило пълнолетие, става свидетел на голяма драма. Неговият голям брат Такахиро се жени и така без да знае разбива сърцето на най-добрия си приятел Усами Акихико, писател, който е тайно влюбен в него. Такахаши се опитва да убеди Усами да се бори за ръката на брат му, но това, разбира се, е безсмислено. Вместо това Акихико бива поразен от начина, по който младежът е разгадал сърцето му, при все цялата престорена сдържаност, която е спазвал, а това чувство между двамата прераства в нещо повече, особено когато на Мисаки се налага да се премести в просторния му дом, плод на богато наследство и успешна литературна кариера…

junjo romantica

Мисля, че от казаното дотук става ясно, че няма смисъл да гледате анимето, ако сте негативно настроени към различните, но ако симпатизирате на правата им или пък просто нямате проблеми с тях, ще може да се насладите на много хубава и забавна история. Junjou Romantica е перфектно забъркан микс от емоции, който съчетава по чудесен начин драмата и комедията, като с тяхна помощ разгръща съдбите на няколко забавни персонажа, включително няколко двойки около главните герои. Разбира се, Акихико е най-забавен, като при него се получава интересна двойнственост в литературната кариера, тъй като пише едновременно сериозни тежки книги и еротични гей романи, които скандализират невинния в младостта си Мисаки. Останалите образи обаче не им отстъпват много, като акцентът на историята е, че до любовта се стига трудно поради неразбирането между хората и собствените им предрасъдъци, плод на средата, в която са отрасли. Хомофобията не е показвана по бруталния начин, познат от по-социално насочени продукции, а се намеква в матриците, в които различните момчета сами и без да искат напъхват себе си. Понеже това е аниме обаче, щастливият финал е неизбежен, макар до него да се стига сред множество хумористични ситуации.

Junjou Romantica e чудесна история и макар да не планирам споделянето на ревюто в социалните мрежи заради оперативната обстановка в българското общество, мисля да видя и продълженията, а вие, ако следите внимателно сайта, ще си ги намерите в новинарския поток, щом стигна до тях.

Ревю на Александър Драганов

 

Оставете отговор