Injustice

injustice

Injustice е анимационен филм на “Уорнър Брадърс” по комиксите на DC и едноименната игра. Първоначално нямах супер голям интерес към този проект заради основната му идея, но след като го гледах мога да кажа, че тя е направена разкошно и това е едно от най-силните комиксови адаптации за последните години изобщо!

Когато научава, че Лоис Лейн е бременна, Кларк Кент, известен също и като великия герой Супермен, е най-щастливият мъж на света. Радостта му обаче трае твърде, твърде кратко – скоро в град Метрополис идва Жокера, а в болния му мозък се е зародил чудовищен план, който се реализира в пълния си блясък. Така Лоис загива с нероденото си дете, а Супермен губи всичко. И точно тогава, когато Батман казва на Жокера, че има неща, които дори той не може да поквари, Човека от стомана се пречупва и убива клоуна убиец. А след това се зарича, че ще отнеме живота на всеки, застрашаващ мира. Първоначално това са диктаторите и суперзлодеите, но скоро стават всички инакомислещи. Самият Супермен се превръща в диктатор. И когато Батман застава на пътя му, за да го спре, Ра’с Ал Гул идва с предложение за помощ…

superman kills the joker

Този филм е толкова як, че чувството е като да се върнах към златните години на супергеройския си фендъм. Епична, мрачна история с неочаквана дълбочина на персонажите и много човешка емоция и драма в сюжета. Не е възможно човек да не съчувства на Супермен заради трагедията, която му се е случила, нито пък на Батман, когато преживява нещо подобно. Сблъсъкът на характерите им е представен по великолепен начин, като илюстрация на спора за етиката относно правата на онези, които не заслужават такива и това какво прави отмъщението с душата ти. Понеже съм се парил от политическата коректност много се страхувах как са представили Жената Чудо, но те ме изненадаха – нейният образ е брилянтен, на жената, която подкрепя сляпо новия диктатор докато не вижда ужасната истина, заслепена донякъде и от любов, която няма как да стане реципрочна – беше жива и истинска, а не лозунг. Злодеите са върховно направени, като плашещ е както Жокера, решил най-после да приключи с игричките, така и Ра’с Ал Гул, осъществил всички мечти на Лигата на сенките с помощта на най-великия от героите. Екшънът е на ниво, музиката също, анимацията е брилянтна.

superman beats batman

Injustice за мен е ултимативната DC емоция. Това са супергероите, които обичам. Това са историите им, които ме направиха техен фен. Това е стилът, който западните фендъми могат да имат, стига само да го поискат. Не пропускайте!

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор