Hunted

hunted darcy coates

Hunted на Дарси Коутс е една от най-силните книги, които съм чел през последните години, невероятна смес между хорър и мистерия, която в същото време показва ужаса в ситуации, за които сякаш сме свикнали да чуваме в новините, но без да осъзнаваме за какво всъщност става дума.

Ейлийн е млада жена, която решава да предизвика себе си и отива на поход в гората Ашлоу. Но малко отклоняване от пътеките я кара да се загуби, а скоро след това момичето изчезва в леса, любим на туристите, но и редовно взимащ някоя жертва, подценила опасностите му.

Карла е полицайка, която е свикнала с такива случаи. Някога, когато е постъпвала на работа, тя е изгаряла от желание да постъпва правилно, да помогне на справедливостта да тържествува в живота. Но годините, заедно с преживяна лична трагедия, са я пречупили. Тя не вярва, че Ейлийн може да оцелее след повече от няколкото дни, в които не е намерена. Но когато започна да разследва случая, Карла ще открие нещо неописуемо.

Крис е братът на Ейлийн, възмутен от това, че ченгетата са отписали сестра му. Заедно с приятелите си Ана, Флинт и Хейли той ще отиде да я търси, а Тод, който е влюбен в сестра му, решава да поттегли отделно. Всички те са подготвени за няколко дни обиколки в гората, взели са храна, вода, дори аптечка. Но срещу това, което дебне в гората Ашлоу, няма надеждна защита…

Дарси Коутс, която е известна с това, че където и да отседне държи около къщата й да има гора, написва шедьовър с Hunted, роман, на места болезнено неудобен за четене защото за разлика от историите с духове, случващото се е в голямата си част достоверно. Колко лесно се губиш в леса. Как спокойствието, което дърветата дават става зловещо. По какъв начин угасваш сред тях, смачкан от глада, жаждата и контузиите, натрупани с отчаяните опити да се измъкнеш.

Що се отнася до злодея, там надуших големия обрат още по средата на книгата, но въпреки това успях да му се насладя, а Коутс бе достатъчно умела, че да ме накара да се съмнявам в изводите си. Дарси е успяла да опише чистото зло в неговата почти инфантилна жестокост, но е достатъчно съвестна, че да не му позволи да постигне чиста победа.

С бързите си, динамични четива за призраци Коутс натрупа слава като най-горещият нов талант в хорър жанра. С Hunted тя написва роман, достоен за перото на майстори като Стивън Кинг и Дийн Кунц, по този начин влизайки в тежката категория на жанра!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор