Hogwarts Legacy

Hogwarts-Legacy-cover

Има игри, които те запленяват с история, други с красивия, невероятен свят, в който се развиват, трети с невероятното въображение на авторите. Но има и игри, в които искаш да влезеш и да  останеш там… Ако не за винаги, то за много, много дълго. Игри, при които съжаляваш, че компютърните технологии не са още малко по-напред. Че виртуалната реалност не е още малко по-реална.

Първата книга за Хари Потър се появи на българския пазар 2000 година. Аз я прочетох 2001. Шест години по-късно знаех само, че не искам магията да свършва. Че приключенията на любимите ми герой трябва някак да продължат. Света, който Джоан Роулинг създаде между кориците на книгите си са нещо, което ще остане в ума и душата ми завинаги.

legacy

И така тази година се появи играта Hogwarts Legacy – приключенска, ролева игра базирана в любимия ми свят, но доста преди приключенията на Хари. В края на 19-ти век едно дете идва да учи в “Хогуортс” и… Приключенията започват. Няма да ви разказвам историята. А тя е достойна за Роулинг. Само ще ви кажа, че първите два часа в играта аз се разхождах в замъка. И откривах всички онези неща, които съм чел в книгите. Дебелата дама е там. Троловете балетисти са там. Домашните духчета чистят и помагат. Стадиона се вижда от прозорците на замъка. Излишно е да казвам, вероятно, че треперех преди първия си урок по летене, вероятно колкото и Хари. И изгарях със същия плам като него да се устремя в небесата. След него се изстрелях като куршум, за да взема първата си метла… Добре, че в кесията ми имаше достатъчно галеони!

Играта като цяло е със стегната, добра и дълбока история. Древни забравени магически тайни се редуват с поредния бунт на гоблини. Тъмни магьосници бродят из землището на “Хогуортс” и близките магьоснически села (Оказва се, че към онзи момент Хогсмийд не е единственото такова наоколо).

Главният ни герой е новопостъпил ученик в “Хогуортс”, който е… пети курс. Малко се знае в началото за историята на протагонистът, с изключение на това, че той може да работи с древни магически сили. Разплитането на мистериите около възможностите на героя вървят ръка за ръка с развитието на историята. С разкриването на тайните на света откриваме и тайните на нашите собствени сили. Как започва всичко? Докато се опитваш да пристигнеш на първия си учебен ден героя го подгонва дракон!

hogwarts-legacy-ps5-ps4.large

Предвид късния ни старт във формалното магическо обучение имаме и нужда от доста помощ – целия академичен състав се втурва да ни помага по молба на ментора ни – професор Фиг. Е, почти целия де… Директор на “Хогуортс” в този момент е небезисвесния от приключенията на Хари – Финиъс Найджелъс Блек. Живия проф. Блек е също толкова симпатичен, колкото и портрета му по-късно.

Е, има разбира се един преподавател, който си остава същия до времето на Хари… Подсказка – влиза в час през черната дъска.

Всичко това е обвързано и с двойната система на израстване на героя ни. От една страна трупаме точки опит и израстваме с определени мистични умения, които… имат относително малко влияние върху приключението. От друга страна обаче особено в началото на играта трупаме нови и нови магии, на които ни обучават различните преподаватели наваксвайки липсата та първите ни четири години в училището. Често това обучение е доста практическо – не просто да ни дават магията, а и го овладяваме с помощта на различни игри.

hogwarts fight

Ако човек обича приключенските игри с магия – играта ще му хареса. Ако обаче обичате света – играта ще ви хареса по толкова много други начини… Досадните странични куестове като „Съберете 100 произволно летящи страници пергамент“ вече не са просто гриндене на простотии, а са поводи да посетите околията, а там изненадите са зад всеки камък. Магията е някак „битова“ а това е прави естествена и истинска. Ако и вие сте от онези, в които е трепнало нещо, когато Моли Уизли бели картофи с махване на магическата пръчка – пуснете си играта. Намерете НЕЩО, на което да я играете, защото системните изисквания не са ниски и се потопете в магията.

С тази игра аз виждам три нива на очарование. От това на хубавото приключение, от света за закоравелите фенове като мен и не на последно място – обещание за бъдещето. Света на магията е още тук и нови ни нови приключения ще се появяват на хоризонта. Въпреки че Дж.К. Роулинг сама по себе си няма влияние върху играта – разработчиците твърдят, че са работили от близо с нейния екип, за да останат максимално близко до „канона“ на този свят. Смея да твърдя, че са успели.

Ревю на д-р Даниел Тодоров

Тагове:  

Оставете отговор