High Speed!

free the novel

High Speed! е детска книжка от японския писател Коджи Оуджи, която е в основата на аниме поредицата Free! Сюжетът й обаче разказва това, което не виждаме в адаптацията, а именно историята на оригиналния отбор, сформиран от обичните ни герои Хару, Рин, Макото и Нагиса.

Харука Нанасе е момче, което не обича много да говори, не винаги успява да изрази с думи чувствата си, често разчита на най-добрия си приятел Макото Такибана да отгатне и артикулира мислите му. Макар да е добър ученик, той се чувства свободен само когато плува във водата, където всичките му грижи сякаш се стапят. Но в шести клас идва нов ученик – Рин Мацуока, който настоява плувците в училището Иватоби да сформират отбор за щафета. Хару не обича състезателното плуване, мисълта за класирания или времена. Но когато към екипа се присъединява още мъничкия, но усмихнат Нагиса Хазуки, Нанасе решава да стане част от екипа и борейки се за победата, намира нещо още по-ценно…

Досега много пъти съм писал за Free! и все възторжено, като тази книга, от която започва всичко, не прави изключение. Писателят Оуджи, чиито текст намерих преведен от любители, се изразява простичко, но красиво, а героите, които създава остават в ума ти, като всеки от тях е различен, със собствен уникален и запомнящ се характер. Майсторски е описан начинът, по който всеки от тях чувства плуването, а обратът в сюжета накрая, макар и познат за аниме феновете, е емоционално въздействащ.

Оуджи има още една книга за героите от Free! и несъмнено ще я прочета с огромно удоволствие, но тази първа част е семенцето, от което е поникнала цялата поредица, за да пусне корени в сърцето ми. Благодарен съм, че можах да я изживея!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор