Hakuouki

hakuoki

Hakuouki (Demon of the Fleeting Blossom) е самурайско аниме от 2010-та година. Първият му сезон, излъчен през пролетта и лятото, е от 12 епизода. Аз го изгледах, след като ми го препоръчаха приятели, фенове на любимото ми Touken Ranbu и не съжалявам – Hakuoki е може би дори още по-добро.

В съдбовната нощ на 1864-та година, в която младата Чизуру Юкимура търси изгубения си баща, тя едва ли предполага, че ще попадне на велики и достолепни мечоносци, каквито са храбрите шинсенгуми. Все пак тъкмо те обаче я избавят от атаката на странни мъже, чиито действия подсказват, че те са или безумци, или обладани от зли сили. Шинсенгумите обаче не се радват особено, че тя е станала свидетел на битката им и я прибират в своята цитадела, като някои от тях, сред които и суровия Хижиката-сан, дори допускат като вариант да я убият, така че Чизуру да не може да разкаже никому какво е видяла.

hijikata

Все пак до толкова драстично решение не се стига и девойката, безуспешно опитала да се прикрие с мъжки дрехи, бива задържана да живее като гостенин при шинсенгумите в един от най-размирните периоди на Япония, когато страната се раздира от бунтове и се готви да отхвърли архаичните битки с мечове и копия, за да приеме западния стил на война с огнестрелни оръжия. Но това не е единствената заплаха за храбрите самураи, към които Чизуру по странен начин се привързва. По време на сблъсъците им, в битките се появяват странни бойци със свръхестествени сили и нездрав интерес към девойката, а за да се преборят с тях и модерните си противници, шинсенгумите прибягват до употребата на странен еликсир, чиито последици обаче са опасни за разсъдъка им…

hakuoki trio

Hakuouki е разкошно, атмосферно и майсторски направено аниме, което бързо пленява вниманието на зрителя. Чизуру е много симпатична главна героиня с изключително интересна история, през чиито поглед се запознаваме с останалите персонажи, всеки от които е колоритен и добре развит като типаж и характер. Добре разработен е погледът към една тъжна епоха от миналото, в която доблестта и хладната стомана са обречени да загубят от неумолимия ход на историята, а свръхестествените елементи са елегантно преплетени като част от живота, придавайки неповторим азиатски привкус на сюжета. Анимацията е много красива, а драмата и емоцията са така балансирани с екшъна, че създават перфектен ритъм на гледане. Единствен недостатък е фактът, че анимето е очевидно мислено като първи сезон и остава с отворен финал, но пък това се компенсира от факта, че ми предстои втори сезон, от който очаквам да е също тъй красив, интересен и емоционален 🙂

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

5 коментара за Hakuouki

 • nomad  :

  Гледах първия сезон на анимето и двата филма, които разказват историята докрай и бяха невероятно удоволствие.

  По спомен в сериала сякаш имаше повече време за междуособиците от това време и политиката, съюзите на шинсенгумите и пр. Във филмите тези неща не бяха толкова застъпени.

  Действително е имало военно формирование Шинсенгуми, и някои от героите са базирани на реални исторически личности, естествено без демонските истории и еликсира, което ми даде повод тогава да почета малко японска история.

  • Alexander  :

   И аз се изкушавам да почета малко история на Япония покрай тези анимета. “Хакуоки” ми допада като естетика и персонажи, почнах вече втория сезон и се надявам другата седмица да има и ревю.

 • Цитаделата  :

  […] Alexander on Hakuouki […]

 • Цитаделата  :

  […] аниме филм, адаптация на оригиналния аниме сериал Hakuouki, която събира сюжета на първите 12 епизода в час и […]

 • Цитаделата  :

  […] анимето “Хакуоки” Хижиката е един от шинсенгумите, които пленяват […]

Оставете отговор