Guyver: The Biobooster Armor

guyver 2005

След като изгледах всички анимета за Девилмен реших да потърся нещо подобно в същия жанр и My Anime List ми препоръча Guyver: The Bioboosted Armor от 2005-та, най-новата адаптация на класическа манга поредица, която преди това е вдъхновявала по-стари анимета, както и два американски игрални филма.

Всичко започва по време на разходка, в която тийнейджърът Шоу Фукумачи и най-добрият му приятел Тецуро се натъкват на странен обект, който се прилепя за Шоу. Това е Гайвър, биотехнологическа броня, която има невероятни сили и е изгубена от организацията “Кронос” провеждащи тайни военни експерименти. За жалост “Кронос” си търсят изгубения Гайвър и така по петите на момчето тръгват Зоаноидите – войници, имащи уменията да се превъплъщават в отблъскващи чудовища. Скоро мечтите на Шоу за спокоен живот с любимата му Мизаки ще останат в миналото, а всичките му близки ще бъдат заплашени от “Кронос”…

guyvers 2005

Като жанр, Guyver: The Bioboosted Armor бе точно това, което търсех – супергеройска история с хорър елементи. Въпреки простичката основа, на която стъпва, анимето има доста заплетен сюжет, който малко напомня на предаванията за Новото познание, правени от журналиста Стойчо Керев – има конспирация, тайни военни експерименти, извънземни, древни цивилизации и тъй нататък. Шоу е симпатичен протагонист, а освен това има и други готини герои, като Макишима и Мураками, лоши момчета с добри сърца, които помагат на основното трио, в което влизат Фукумачи, Мизаки и Тецуро. Злодеите са разнообразни и макар първите епизоди чудовищата да изглеждат слаби конкуренти за Гайвър, постепенно качват ниво и накрая наистина се стига до епохални сблъсъци. Другото забавно е, че единият от основните антагонисти, Ричард Гийот, страшно много прилича на американския президент Доналд Тръмп:

Guyot

За съжаление анимето има и немалко проблеми. Споменах, че Шоу е готин протагонист, но възлюбената му Мизаки и Тецуро определено не са така симпатични. Тецуро е пълничкият нърд, който трябва да помага на главния герой и да го държи приземен към земята. Дали заради тази си роля или поради това как е написан като персонаж, но той е дразнещо парче и до края не усетих да има голяма полза от него. Мизаки не е много по-добре направена като образ. Факт е, че не си падам по съвременните grlll power феминистки, които тикат за главни героини, но и чак толкова писклива и безпомощна гъска също може да дразни. Освен това поради големият брой герои понякога титулярът се губи и минават цели серии, в които Гайвър го няма и просто наблюдаваме как се млатят изроди. Аз обичам екшън, но когато зад него не стои достатъчно емоция, дори той писва.

Все пак, анимето не е лошо и ще допадне на хората, които си падат по брутални фантастични битки. Представете си среща на въображението на Карпентър с това на Зак Снайдер и ще получите някаква представа за Guyver: The Bioboosted Armor. Аз лично не съжалявам, че го гледах, но и не смятам да се юрвам за търся по-старите адаптации, както направих с Девилмен. Не успях да се зарибя до такава степен, макар че някой ден може и да им дам шанс… Засега обаче ми стига толкова и слагам край на ревюто!

 

Тагове:  ,