Gundam Thunderbolt

thunderbolt1
Стил, джаз и хвърчащи крайници във военната драма „Gundam Thunderbolt“
от Васил Мирчев

Започвам да пиша тази рецензия с ясното съзнание, че напоследък прекаляваме с рецензиите за Мека анимета от вселената на Gundam.  Но когато в един сайт има повече от един фен на даден франчайз това е неизбежно.  За Gundam Thunderbolt научих съвсем случайно, докато се рових в Myanime list за някое по-интересно аниме. Реших да го пробвам, защото винаги ми е било интересно да видя, колко далече биха стигнали авторите на Gundam? “Железните сираци”, вече се прочуха с изключителната си неполиткоректност, в която деца биват хвърлени на фронта като редови войцини. В контраст с това, пък Build Fighters предоставя на зрителя една трогателна юношеска история, в която не се пролива и капка кръв.

Та, какво е Thunderbolt? Това е OVA (какво е ова разберете, като цъкнете тук) от четири епизода, която изгледах в състояния на саливация. Да, тази OVA (ситуирана в Universal Century – повече за мултивселените на Gundam прочетете тук) e толкова добра. На някой може да му прозвучи ужасно претенциозно, но този кино експеримент започва с ДЖАЗ!
thunderbolt2

Джазовата музика, като елемент в шоуто е не само интересен похват, но и важен plot device. В разгара на One Year War между фашизоидните колонии Zeon и Земната Федерация, бойните действия в разрушената колония Side 4 се намират в зловеща патова ситуация.
По времена жестоките сражения, записите с джаз музика са единственото лекарство за крепката психика на Io Flemming – „въздушният“ ас на мобилен костюм от Федерацията в отряда Moore Brothorhood. Той е най-добрият и най-бързият пилот, който всява ужас в редиците на врага. Въпреки качествата си, той има проблем. Този проблем се казва Daryl Lorenz, който е снайперист от  Lving Dead Division – отряд от инвалидизирани войници на Zeon, които са изтеглени в космоса за да управляват мобилни костюми. Изгубил краката си в битка, той управлява своя мобилен костюм с помощта на специални протези и избива пилотите на федерацията като мухи, но един кошмарно бърз и дяворски добър пилот винагу му се изплъзва от мерника…
thunderbolt3

Въпреки изкчлючително зрелищните и напрегнати бойни сцени, Thunderbolt носи предимно анти-военни послания. Всъщност, почти всички епохи от франчайза, като се почне от Universal Century и се стигне до Post Disaster ерата на Iron Blood Orphans се занимават с проблема за войната и нейните катастрофални последи. Разликата е там, че Thunderbolt за четерите си кратки епизода успява да каже толкова, колкото някой от по-големите сериали на Sunrise. Gundam Thunderbolt се отличава и със съдържанието на изключително графично насилие, което в един момент дори избива на гротеска.

Това, което е най-силният компонент са персонажите. В основата на сценария става дума за „лузъри”, но не за загубеняци, а хора, които са имали много, но са загубили всичко. В кратките четири епизода авторите успяват да развият персонажи в дълбочина, образи, които се противопоставят един на друг във всеки един аспект и успяват да ни дадат отговора – защо хората воюват? Антагониста Daryl Lorenz e загубил краката си, който е на път да загуби и другите си крайници, но да победи. Във войната той губи тялото си, но запазва любовта на жената до себе си. Трагичният герой Io Flemming е физически цял, но душевно осакатен. Приятелите му са избити, а миналото зачеркнато. За него няма друг избор освен  да воюва, дакато психиката му не се разпадне окончателно.
thunderbolt4

От тук на сетне конфликта продължава. Io слуша джаз, а Daryl блус. Io e бял, докато Daryl e латинос. Единият се бие за фашистите от Zeon, докато Земната Федерация не се свени да изпраща деца на бойното поле… Човешките черти избледняват, докато мазни бюрократи си играят на политика. Друг интересен аспект на сериала е идеята за осакатяването. И в двата лагера има цели екипажи, които са пострадали от войната, но въпреки това продължават да смазват тежката военна машина. Разбира се, това е плод на цял един  задълбочен анализ, който е излишен за целите на една рецензия.

В заключение ще кажа, че Gundam Thunderbolt си заслужава единият час гледане . Толкова сумарно излизат четирите кратки епизода. Нивото на анимация е на световно и бих го сравнил единствено с доста добрия по-качество Gundam Build Fighters. А що се отнася да музиката – вие избирате джаз или блус!
thunderbolt5

Тагове:  ,

Един коментар за Gundam Thunderbolt

  • Цитаделата  :

    […] Mobile Suit Gundam: Thunderbolt ще продължи и във втори сезон през 2017-та година, […]

Оставете отговор