Gundam Build Fighters: Try

Cover
Представени от Васил Мирчев


Build it, fight it, win it!

Ако не сте запознати с това какво е Gunpla и Gundam, но сте попаднали по някакъв начин на тази страница, то тогава ви съветваме да хвърлите едно око на предишни наши публикации по темата:
Gundam Build Fighters
Мобилни костюми Гъндам Seed
Мобилни костюми Гъндам Seed Destiny

Eдва, когато изгледах втория сезон на Gundam Build Fighters, се сетих колко подробности съм пропуснал, когато писах за първия. Това, което ще напиша в по-долните редове се отнася с едваква тежест и за двата сезона. Първото и най-важно нещо, което трябва да се знае за  Gundam Build Fighters: Try е че е най-подценяваното аниме шоу на което съм попадал. Кои би предполагал, че нещо, което изглежда като нагла реклама, с  цел по-голяма продажба на Гънпла модели, може да се окаже чак толкова добра анимация?
images
Втория сезон, който носи името Try Fighters, подобно на предшественика си залага на стил, в който отсъстват каквито и да е било CGI ефекти. Тоест, ще се нарадвате на качествена анимация от старата школа. Подобно на първи сезон, Try Fighters може да се похвали с едни от най-добрите битки на визуално ниво в цялата Гъндам поредица. Нещо, което е досто похвално, като се има предвид факта, че в продукцията няма нито едно компютърно генерирано изображение.

Сценария на Try Fighters борави със същите тропи  и сюжети като първи  сезон – запознанството и изграждането на млади индивиди, които имат една обща цел – да спечелят турнир по Gunpla. Разбира се, като почти всяко подобно аниме, авторите залагат на базовите теми за отборната игра и приятелството. За щастие, без да се натрапва дидактично на зрителя с клиширани и тъпи диалози. Вместо това взаимотношенията между героите са майсторски пипнати. За тази цел спомога изграждането на доста добър добър диалог, съпътсван с „каст“ от интересни персонажи.

Но стига сме се отнасяли и да ви побъбря малко повече за самия Try Fighters.
Gundam Build Fighters Try Domon Kasshu
Седем години след седмия световен турнир по Gunpla (спечелен от георите в първия сезон – Йори и Рейджи) Камики Секай си няма никаква представа какво е това Gunpla. Той е нов ученик в Сейхо (училище в Токио, училището от което Сей и Рейджи от първи сезон започват своя поход към световната Gunpla титла), който отчаяно търси с кого да тренира  уменията си по карате в стила  Jigen Haō-Ryū Kempō. Изключително рядък стил карате, който всъщност е препратка към едно доста старо Gundam шоу  – Mobile Fighter G Gundam. За съжаление на Камики, обаче, в гимназията не разполагат с тепих за карате, но пък има клуб за Gunpla моделиране и битки.

Този клуб със залязваща слава има един единствен член и това  e Фомина Хошино, която е в отчаяна нужда за още двама играчи, с които да участва в регионалните турнири. Седем години по-късно правилата са променени и се допускат единствено отбори от по-трима души. Мисията й става невъзможна, когато най-добрия й приятел и спътник в Gunpla хобито Юма Коуска решава да напусне хобито. Фомина е изправена пред отчаяние, но разбира се, това е на път да се промени, когато съдбата я среща със Секай. Канализирайки уменията си по карате, Секай се превръща в страховит пилот на Gunpla, макар и самият той да си няма представа от Gundam. Двамата със Секай ще се опитат да върнят Юма в играта и да се сдобият с треньор, който е боец от световна класа – легендарния мистър Рал, като по този начин създават уникалния отбор Team Try Fighters.

Всеки един от персонажите носи своите характеристики. Например, Секай е боеца, който изнася битките на гърба си. Юма е моделиста, който има боен опит, но е най-добър в поддържката на моделите Гънпла и последна, но не и по-важност е Фомина, която пък държи отбора единен. Протагонистите са съпътствани с весела китка от контагонисти, някои са дори роднини на Сей от първи сезон.
Sekai-Kamiki-1_GBFT-5

Колкото и да ми хареса Try Fighters с видимото си превъзходство от разнообразни персонажи спрямо първия си сезон, не мога да не забележа известен спад в нивото. В един момент шоуто се превръща във все по-малко Gundam и все повече в типичен шоунен ала Fairy Tail. Секай Камики е досущ като Натсу. Има огнен и бурен нрав и ха да загуби битката, вземе че се сеща за приятелите си, в следствие на което, пребива опоненнтите си без шанс  за съпротива. Юма, подобно на Грей има леден нрав, синя коса и постоянно се заяджа със Секай. Между двамата пък има една жена, която да ги усмирява.

Когато писах за първи сезон, бях споменал, че голям коз на шоуто са постоянните камеота и препратки към по-„сериозните“ Gundam сериали. Тук сигурно също ги има в изобилие, но понеже физически ми е невъзможно да проследя 30 годишна история в телевизионни сериали и манга комикси, успях да разпозная прекалено малко референции и „великденски“ яйца.

Друг аспект на анимето, което за мен се оказа по-скоро изненада, отколкото минус, е че се залага на изцяло нови персонажи, а така любимите ми Рейджи и Сей са загатнати като легендарни личности, които се споменават често и помагат на героите косвено, без да бъдат показвани. Това, което обаче не ми харесва чисто сюжетно е постоянната репетитативност на епизодите. Епизод след епизод нашите герои се бият с амалгама от противници, които не са толкова интересни а силата и техниките, които Камики усвоява по времена турнира помагат на Try Fighters да се измъкнат и от най-опасния капан.

Накратко ще кажа, че втори сезон е на едно- две нива под предшественика си и то не за друго, а защото просто Камики почти открадва шоуто. Въпреки това съм на мнение, че сериала е доста добър а най-доброто мерило за това е неизмеримия кеф, когато разпознаеш, че някой твой любимец от Гъндам франчайза прави камео или биваш изненадан с нещо след финалните надписи.

team_try_fighters_by_johanaxel007-d8ke0i3

Тагове:  ,

2 коментара за Gundam Build Fighters: Try

  • Alexander  :

    За мен е на нивото на оригинала. Сега го изгледах. Героите не са така емблематични, но са пак много чаровни, а екшънът е доста по-добър.

  • Цитаделата  :

    […] Камики е главен герой в анимето Gundam Build Fighters Try. Макар и съвсем малък, Секай е много добър каратист и […]

Оставете отговор