Future GPX Cyber Formula Zero

gpx formula zero

След (прекалено) дълга пауза се връщам на поредицата “Кибер Формула” на “Сънрайз”, като стигам до третия сезон с подзаглавие “Зеро”. Макар и само от 8 епизода той е безспорно най-добрият от всички, които съм гледал досега и предлага на феновете изключителна драма, като едновременно с това развива по изумителен начин персонажите си.

Като двукратен световен шампион Хаято Казами изглежда на върха, но всичко в автомобилизма може да се промени за секунди. Тежък инцидент с големия му съперник Карл фон Рандол вади и двамата от спорта за дълго време, а Хаято е с тежки контузии, както физически, така и на психиката. Зловещият инцидент му се присънва отново и отново, а той се зарича пред приятелката си Аска, че ще спре със състезанията. Това обаче се оказва грешка, тъй като кошмарите му се засилват. Така, за огромно разочарование на новата си годеница, той се връща отново към карането следващия сезон, в опит да се вмъкне в битката между Наоки Шинджо, наследил го като световен шампион, съотборника му и бивш уличен състезател Блийд Кага, както и пилота, замествал го в тима на “Суго” – младият и на пръв поглед симпатичен Анри Клайтор. Само че Анри е човекът, истински виновен за инцидента с фон Рандол, а сега омразата му ще го накара отново да играе мръсно срещу състезателя, който лицемерно нарича “Сенпай”…

hayato

Future GPX Cyber Formula Zero е много мераклийски направено аниме, което се опира на някои от най-известните драми в моторните спортове и в същото време на места звучи пророчески. Брилянтно е направена катастрофата на Хаято, цитираща почти дословно от финала на класиката “Гран При” от Джон Франкенхаймър, но напомняща с възстановяването на драмата, сполетяла Ники Лауда и по-късно екранизирана в Rush. В същото време по-късното връщане на Казами и включването му в кампанията за не особено лоялен съотборник като Клайтор напомня донякъде случилото се през 1999-та, години след като това аниме излиза (а именно през 1994-та), с Михаел Шумахер, опитващ се да извоюва титла за Еди Ървайн. Фактът, че GPX Cyber Formula Zero успява да звучи пророчески показва, че е хваната логикатата и емоцията на състезанията, а това е най-важното за една спортна история.

gpx drivers

Но освен за състезания, които са направени блестящо и като анимация, и като драматургия, GPX Cyber Formula Zero е история преди всичко за чувствата на хората, участващи в този смъртоносен спорт. Чудесно е пресъздадена травмата на Хаято, сполетян от трагедия, която е на върха (I’m world champion, on the verge of becoming world champion again, ако мога отново да цитирам Лауда от Rush), емоцията на Асука, която иска този ужас да се свърши и да живее с момчето, което обича, травмата на съперниците на Казами, нелоши пилоти, които обаче трябва да се конкурират с гений и започват да се огъват от това – Наоки и неговия комплекс, че не е заслужил титлата си, Кага, откриващ една грозна черта на неспортсменство, хвърляща блясък върху иначе готиния му характер, Анри, белязан от несъстоялата се амбиция на татко си. Всеки от тях има сериозна мотивация и ми напомня на видяното в реалната Формула 1 от пилоти като Нико Розберг и Даниел Рикардо например, имали нещастието да се сблъскат с виртуози като Люис Хамилтън или Макс Верстапен. И да, няма как да не правя паралели с реалността, но те показват само колко много ме развълнува третия сезон на Кибер Формулата, която почувствах като истинска.

gpx grid

Финалният епизод е невероятно изграден и макар да не съм сигурен, че изходът от състезанието е правилният, останах изключително доволен от драмата, която третият сезон на Future GPX Cyber Formula ми предложи. Това е може би най-доброто художествено произведение, посветено на любимия ми спорт и ми даде мощност на продължа нататък и със следващите сезони. Дори този обаче да остане върхов, това пак не е малко.

И за десерт, понеже не намерих добър трейлър в тубата, ще Ви изкуша с кадри от игра по поредицата 😉

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор