Free! Eternal Summer

free eternal summer

Когато Free! излизаше за пръв път, не му обърнах внимание, макар да беше много популярна поредица сред феновете на Пърси Джаксън, с които общувах редовно покрай преводите си. Просто по това време още не бях станал аниме фен, а и трудно излизах извън тесните рамки на фентъзи жанра. Сега обаче, когато обожавам японската анимация и виждам фантастичното повече в емоцията, отколкото в ограниченията, имам възможност да наваксам и мога да кажа, че вторият сезон Eternal Summer е истински разкош, не само вълнуваща история за един красив спорт, какъвто е плуването, но и сладка омая, която в преживяванията на героите си снима онзи особен период от живота в края на детството и на прага на големия и непознат свят след него.

free summer

Отборът на училището “Иватоби” вече се е сплотил, като освен, че са много бързи, Хару, Рей, Нагиса и Макото са успели да помогнат на Рин да открие себе си… и така са си докарали голям съперник, тъй като той също успява да сглоби силен тим на своето школо, особено след завръщането на феноменалния и подобен на терминатор Сосуке. На момчетата им предстоят големи битки в редица състезания пред голямата цел, която е участието в националния шампионат, но също така, навлизайки в годината си като абитуриенти, ще трябва да направят и планове за бъдещето. Рин Мацуока е ясен, той иска да се появи на голямата спортна сцена. Но големият му съперник, Харука Нанасе, остава все така затворен в себе си, решен да плува само, за да се чувства “свободен” и възприема очакванията на останалите като натоварващи. Дали ще успее да намери мечтата си?

haru dripping

Free! Eternal Summer е наистина великолепно аниме, което успява да надгради постигнатото в първи сезон и да предложи на зрителите още по-силна и вълнуваща история. Спортната тръпка си я има и състезанията са по-напрегнати и драматични отвсякога, като дори и да не сте големи фенове на плуването, ще усетите изкушението да се пуснете в басейна (поне след края на пандемията от коронавирус). Основният чар е обаче в израстването на героите и човешките взаимоотношения между тях, Развитието на отделните герои е трогателно и ангажира емоционално зрителя със съдбата им, а всеки има своя история, която си струва да бъде разказана. Посланието да се бориш за това, което искаш е колкото очаквано от жанра, толкова и зряло, до степен, че ми се стори изненадващо. И докато Рин открадна първия сезон с драмата си, този път той бе в ролята на подкрепящ, за да помогне на главния герой Харука, с който сценаристите успяват да покажат по блестящ начин психическите трудности пред един по-затворен човек, също заслужаващ внимание и разбиране.

haru eternal

Free! Eternal Summer носи в себе и щипка меланхолия от настъпването на зрелостта, но и вяра, че тя може да донесе хубави неща, а какви са те ще видим в следващите епизоди от поредицата, които се надявам да мога да представя пред читателите на Цитаделата във възможно най-скоро време.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор