Free! Dive to the Future

free dive to the future

Free! е от онези анимета, които успяват да постигнат невъзможното и с всеки следващ сезон да стават все по-силни и по-силни. Оригиналните епизоди за училищния клуб от Иватоби бяха трогателни, продължението за вечното лято вдъхновяващо, а третата част, “Гмурни се в бъдещето” вече е шедьовър.

Ikuya

Харука е завършил средното си образование и вече се готви за световната сцена на плуването в Токио. Преди това обаче трябва да покори националните първенства, а състезанията му с връстници го срещат със стар познайник, Икуя Киришима, който таи обида в себе си заради миналото им, когато са били съученици. Хару опитва да оправи нещата с помощта на приятеля си Макото, който следва за учител по плуване, както и още няколко момчета, с които са се състезавали като малки, но удря на камък заради Хиюри, момче, толкова близко до Икуя, че бди над него като квачка. В това време Рин Мацуока занимава за Сидни, Австралия, където попада в ръцете на легендарен, макар и екцентричен треньор, а Нагиса и Рей се готвят за последната си година в средното училище заедно с нови съученици. Те са решени да последват успешния пример на идола си Хару, който обаче среща съперник толкова страшен, че го наричат Один на плуването…

albert

Free! Dive to the Future  e аниме, напомнящо вкусна, богато направена торта с няколко реда палачинки. Всичко в него е повече отколкото в предните части. Анимацията е по-красива и отразяваща, че персонажите са пораснали и вече наближават разцвета на силите си. Музиката е по-динамична и зарибяваща. Героите са повече, като са интересни са както познатите любимци, така и новите лица, сред които превърналите се в мои фаворити Икуя и Хиюри. Състезанията са по-много и по-трудни, чувството, че каквото и да стане Хару ще спечели вече го няма. Емоциите също достигат кресчендо, като казусът е как на такова високо ниво, когато напрежението се реже с нож, трябва да запазиш човещината си. Това е нещо, с което образите от Free! винаги са вдъхновявали и продължават да го правят още по-убедително. И неусетно, редом с приятните герои и напрегнатите надпревари в прекрасния спорт на плуването, анимето ни носи по ненатрапчив начин и много мъдрост, която да вземем от него – като за значението да трупаш спомени от красиви мигове, изкарани с любими хора и оставащи за цял живот. Това му позволява с лекота да надхвърли рамките на жанра или формата си.

dive to the future

Free! Dive to the Future е прелест и разкош, кулминацията в поредицата… досега, защото имаме обещани още продължения, сред които и пълнометражен филм, който чакаме по-късно тази година. До излизането му ще запомня това, че анимето за пореден път ми позволи да се докосна до една върхова поредица, караща ме да се почувствам отново млад, като в първите години на нашият клуб, когато морето ми изглеждаше до колене. Всяко произведение, което може това заслужава поклон.

Ревю на Александър Драганов 

Тагове:  ,

Оставете отговор