Fights Break Sphere – Part One

MV5BNDNhYTQ0ODQtZGZmZS00OWQ3LThkODEtMjgzMjliYWFhYzFmXkEyXkFqcGdeQXVyNjMxMTE5NTY@._V1_FMjpg_UX1000_

Скъпи приятели на Цитаделата, ето че се завръщаме към рубриката Азиатско каре, в която ще ви разкажа за едно страхотно филмче със запленяващ сюжет – Fights Break Sphere. Филмът е адаптация по едноименната китайска анимация, която излезе през 2018 година и се позиционира в жанра xianxia, обединяващ фентъзи сюжети, дълбоко повлияни от културно – религиозните ценности на конфуцианството, даоизма и будизма. Вдъхновител на историята пък е едноименната новела с автор китайският писател и поет Тиан Ду. Fights Break Sphere е и един от най-популярните филми в Азия през изминалата година, дело на режисьора Сяодинг Жао, който работи по известни продукции като Сянка, Летящи кинжали и Проклятието на Златното Цвете. Нему принадлежи и цялостната подготовка на анимацията, сериала по нея и игралният филм, който ще ви представя в това ревю.

de1220d8-a7c0-4d2e-9758-a1eb4ac96f6b_big

Историята на сюжета ни отвежда в Дао-вселената на бойните изкуства, където – къде в мир, къде във война – съжителстват няколко бойни клана, които са се посветили на изкуството на култивацията – овладяването на вътрешната духовна енергия с цел постигането на баланс и хармония. Всеки, тръгнал по този път придобива способността да развива своето вътрешно Qi – жизнената енергия, дадена му по рождение. Когато възпитаник на някой от клановете завърши своята подготовка, той става култиватор, влизайки в редиците на своя учител и неговите ученици. Един ден деветгодишният Сяо Ян решава да изненада майка си – Гу Уенсин – с усвоените познания по бойни изкуства, но двамата са изненадващо нападнати от група маскирани култиватори. Гу загива за да защити сина си, а под маската на един от нападателите Сяо с ужас забелязва жестокият Юн Шан – Патриарх – лидер на Мъгливата секта, който мечтае да събере древните артефакти на вселената за да придобие неизмерима власт. След смъртта на Гу, той успява да разбие защитата на нейния клан и да открадне един от ценните предмети, които могат да му дадат път към безсмъртието. Хун пречупва магическата аура на Сяо и решава да го остави жив, защото смята, че детето вече не представлява заплаха за него, след като е лишено от способността си да култивира.

Screen Shot 2024-02-25 at 6.00.32 PM

Осем годините по-късно, порасналият Сяо Ян живее в милостта на баща си – Сяо Жан, лидер на клана Сяо, който полага огромни усилия да възстанови уменията на сина си. Неуспешно. След кратък инцидент, в който младежът се проваля да положи първото си изпитание като култиватор той решава да избяга от дома на баща си, заради постоянните подигравки, на които е подложен от братята си. Докато пътува за близката академия, той се среща с Яо Чен – покровител на лекарите в Дао-вселената, който обещава на Сяо да му помогне да си върне уменията ида го обучи, но при условие, че момчето избере добрия път, а не култивацията на мрака. Без да подозира, че Яо всъщност е бившият учител на майка му, Сяо се съгласява и започва обучението си, което ще го отведе до човека, отговорен за войната на клановете. Но когато тръгва по петите на Юн Шан, Сяо разбира, че тази битка няма да бъде просто неговото отмъщение за това, че неговият Qi-талант е бил откраднат, а битка за бъдещето на Дао-вселената.

t019e436c28a3d991d9

Fights Break Sphere – първа част е един от най-хубавите китайски филми, които съм гледал. По сюжет и история тя много напомня на Handsome Siblings и The Untamed, a още по-хубавото е, че екипът на филма не е сбил всичко в една продукция, а в няколко части, които ще продължа да представям на страниците на нашия сайт. Невероятен, вълнуващ, запленяващ и магичен – това е изводът, който мога да направя за тази разкошна история, която определено се подрежда в челната петица на любимите ми азиатски продукции.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор