Felidae

felidae

“Това не е като Аристокотките”
~ котаракът Франсис

Felidae e германски анимационен филм от 1994-та година, заснет по едноименния роман (у нас преведен като “Котки”) на писателя от турски произход Акиф Пиринчи. Макар да е рисувана история за говорещи котки, той определено не е за деца и някои критици дори го определят като хорър, макар жанрът да е по-скоро фантастичен психотрилър.

Франсис е красивият котарак на писател, който е завършил египтология, но изкарва прехраната си, като пише любовни романи. Всеки път, щом изгуби вдъхновение, пишман творецът се мести в ново жилище под наем, а с него естествено пътува и домашният му любимец. Така Франсис се озовава в просторна, но доста порутена къща, като още с пристигането си бива посрещнат от трупа на котка с прерязано гърло. Когато се сприятелява със Синята брада, местен мрачен котарак, който решава да го запознае с четириногите му събратя из квартала, Франсис разбира, че това е четвъртото убийство за последния месец и решава да открие кой е убиецът, макар Синята брада да го предупреждава, че  вероятно става дума за луд човек. Франсис се запознава с местния алфа мъжкар, който уличните котки следват като бандити, но става свидетел и на мистериозен култ, в който откачени котки очакват възнесението на вида си. Колкото повече научава обаче, толкова повече Франсис започва да подозира, че жестокият убиец иска да бъде открит точно от него…

francis felidae

Дълго време бях силно предубеден към този филм, тъй като не понасям сцените с жестокост към животни, като така например ненавиждам в червата си кучешкото аниме “Сребърният зъб”, което намирам за извратено. Макар като кадри на насилие Felidae да е дори по-брутален, историята е така построена, че нито за миг нямах усещането, че се търси просто погнуса. Това е изключително интелигентна и интересно построена история, която има уникална атмосфера и оригинален сюжет. Сценарият хваща чудесно жестоката истина за характера и живота на уличните котки, добавя към това кошмарни детайли за експериментите, които учените правят с тези прекрасни животни и накрая стига кресчендо с фантастичен елемент, разкриващ маниакален злодей, който е колкото извършител, толкова и жертва на чудовищните си престъпления. Всичко това нямаше да е достатъчно ефективно, ако разказът не се водеше толкова гладко от главния герой Франсис, който е рядкото съчетание на чаровник, носещ любопитството, разкриващо света на филма пред зрителя, но също и интелект, който за разлика от много американски продукции не го прави антипатичен или асоциален.

Крайният резултат е дързък и нестандартен филм, който не е за малки деца или много чувствителни хора, но успява да бъде една от най-добрите анимации, на които съм попадал и може би най-интригуващото остросюжетно приключение с котки, което може да намерите.

Не се препоръчва за лица под 18 години

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  , ,

Оставете отговор