Feelings of Fear

feelings of fear

Когато не мога да реша какво точно да продължа да чета, обикновено се спирам на сборник с разкази и така минах поредната антология от любимия ми майстор на ужасите Греъм Мастертън – Feelings of Fear (“Чувства на страха”).

Изненадващо, най-силната част от книгата за мен е предговора. В нея Греъм коментира много точно чувството на страх и начина, по който то се преодолява – чрез изправяне пред неизвестното, което ни плаши. Методика, която обаче самият той подчертава не работи срещу някои определени страхове, най-вече от паранормалното. Така и разказите в този сборник са посветени най-вече на смъртта и това, което идва след нея, като сюжетите са разнообразни – от тъжна история за Дракула, силен и кръвожаден, но смазан в бъдещето през култов разказ за реалната причина Кенеди да бъде убит, трогателна приказка за малко момче, спасило паметта на дядо си и серия от за мен досадни разкази за красиви жени, криещи смъртоносни тайни. Финалът е за истината, която смъртта носи като познание за съзиданието, което е ефектен завършек, макар да съм дълбоко несъгласен с внушението. Но това е хорър – няма как да е цветя  и рози.

Греъм Мастертън е великолепен автор и макар в разказите си да го раздава една идея по-литературно спрямо задъханите си като действие романи, остава писател, чиито творби се четат за нула време.

Оставете отговор