Evangelion: 2.0 You Can (Not) Advance

eva part 2

Вторият филм от поредицата “Евангелион”, разказваща историята на класическото аниме от 90-те години със съвременна визия, излиза през 2009-та година. Още по-странен от първата част, той добавя нови герои и разгръща историята за битката в далечното бъдеще на човечеството.

Макар и с нежелание, Шинджи Икари е приел съдбата си на пилот, който управлява Евангелион – могъща роботоподобна конструкция, единственото нещо, способно да защити човечеството в невъзможен свят на бъдещето, където океаните са от кръв, а от космоса се спускат опустошителни Ангели, опитващи се да изличат греха, а с тях и хората, от чиито сърца се е появил. Сега към екипа му с мълчаливата Рей се присъединява и нахаканата, самоуверена Асука, която изглежда има още по-силна Ева. Между двете момичета и приятелите му от училище Шинджи започва да излиза от черупката си и дори се сближава полека-лека с баща си. Но когато се случва катастрофата, целият му напредък ще бъде заличен…

eva2

Вторият филм от поредицата печели отново със силна драматургия и психологизъм, като персонажите са интригуващи и харизматични. Драмата на Шинджи продължава да пленява съзнанието на зрителя, а към нея се преплитат и притеснението за новите героини, силни, но и по странен начин уязвими, притиснати от ужасяващите Ангели, напомнящи картина на Йеронимус Бош или привидение, излязло от шизофренен ум – може би нарочно търсен ефект от страна на режисьора Хидеаки Ано, чието произведение е в някаква степен и алегория за борбата с психична болест. В същото време постепенно виждаме етюди от по-мащабен сюжет на богоборство и мистериозна война за човешката душа, чиято крайна цел изглежда следваща стъпка в еволюция не само на вида ни, но и на цялата вселена. Резултатът от това е пъстра мозайка, която не може лесно да се проследи, но доставя наслада както за ума, така и за сетивата, особено в битката с последния за втория филм Ангел, която разцепва мрака от епичност.

“Евангелион” с основание се счита за класика в жанра и култ за поколения аниме фенове. Радвам се, че макар и късно, успях да се запаля по поредицата и вече планирам кога да гледам третата част!

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор