Edgewise

edgewise

Като истински майстор на ужасите, писателят Греъм Мастертън, носител на множество на награди и автор на редица бестселъри, може да пише за всякакви митове – от християнска средновековна демонология до индонезийски хиндуизъм. Специалитет обаче си остават легендите за индианците, а след класиките The Manitou и Charnel House, той предлага на читателите още една върхова история в Edgewise, известна също и като Wendigo.

Лили е млада майка с две деца и добра професия, ала не всичко в живота й е безметежно. Тя се е развела със злобния си съпруг Джеф и е спечелила попечителство над децата си, което не му харесва. По негова заръка посред нощ в дома на жената нахлуват терористи от група за права на мъжете, която изгаря разведени съпруги като вещици. Лили успява да се спаси, ала децата й са отвлечени и изчезват с Джеф сякаш вдън земя. Дори агентите на ФБР не успяват да намерят следите им. Времето минава и Лили почти е изгубила надежда, че някога ще върне обичните си рожби, когато на помощ идва частен детектив с нетрадиционни методи. В действителност Джон Шукс е една осма индианец и владее шаманистки практики, които му позволяват да се свърже със света на духовете, за които няма тайни. След като открива дирите на децата, Шукс свързва Лили с човек на име Джордж Желязната стъпка, сиукс, който е собственик на казина и има много успешен частен бизнес. Той призовава от оня свят Уиндиго, горски демон, който никога не изпуска плячката си. Това, което не й казва обаче е, че Уиндиго избива всичко по пътя си – и когато Лили се опитва да се откаже от сделката, демонът се насочва срещу нея…

wendigo cover

Обожавам да чета Мастертън след други автори, тъй като подобно на другия ми любимец Саймън Р. Грийн, той винаги изпъква с невероятното си писателско умение веднага да увлича читателя, като поднася точно премерени дози екшън, напрежение, митология, драма, описания и атмосферата, така че книгата да се чувства без нито една излишна дума. Edgewise не е изключение, тя хваща една правдоподобна житейска ситуация и я разгръща постепенно, като полека внася мистичните елементи в нея, така че те да паснат идеално на историята и да звучат достоверно. Отделните образи в романа са интересни и достоверни, но звездата е съществото. Мастертън често пише за демони, но те обикновено са безтелесни и постоянно обсебващи различни жертви. Уиндиго е изчадие със запомнящ се външен вид и невероятни способности, всяка поява на което е култова. Книгата е и доста кървава, но без да стига екстремните изпълнения в Black Angel или Death Trance, което я прави и съвсем четивна. Ако ви се чете динамичен и оригинален ужас, препоръчвам – с Edgewise няма да сбъркате!

edgewise new

Ревю на Александър Драганов

 

Оставете отговор