Dynasty Warriors

MV5BZGEwMWE3OWMtYzY5Ny00OTI1LWFmZDItZWU1YmI5NTUxZGZlXkEyXkFqcGdeQXVyNzI1NzMxNzM@._V1_

Днес имам особеното удоволствие да ви разкажа за един феномен в рубриката Азиатско Каре – Dynasty Warriors (“Воини на Династията”), китайски филм по японска поредица от видеоигри. Тази невероятна продукция е резултат от творческите усилия на режисьора – дебютант Рой Чоу и оригиналнатa новела на китайския автор Луо Гуанчун – „Хрониките на Трите Кралства.“ Всъщност ако трябва да бъда коректен оригиналът на историята е китайски, първата игра по сюжета е японска, а игралният фен е дело на снимачните площадки в Хонг Конг. Резултатът е зашеметяващ.

Dynasty-Warriors-The-Movie-Zhang-Jiao

А сега се отправяме в Древен Китай, където имаме удоволствието да се насладим на една красива история за това как живеят хората под мъдрото управление на династията Хан. Исторически, този период от историята на Империята се свързва разцвета на Дзен-Будизма и Даоизма – учения, които набират сила в Двора след провала на индийските мисионери, които не успяват да спечелят сърцата на китайците. С време обаче сянката на династичните борби и интригите започва да засенчва силата на Императора. Тогава се появява Жанг Жю – мистик, вещ в изкуството на Даоизма, който обявява, че Владетелят вече е загубил благоволението на Небесата и е нелегитимен. Жю се обявява за Велик Учител и Генерал на Небесата и започва да набира поддръжници. Сектата достига чудовищни размери и скоро започва изграждането на собствена армия, която да детронира Императора. Така се стига до Въстанието на Жълтите Тюрбани, което с мъка е потушено от Имперската армия. В разгара на битката се появяват трима загадъчни бойци, които спасяват живота на Имперския генерал. Жанг Жю успява да избяга и по-късно е убит, но с последния си дъх той проклина Владетеля.

dynasty warriors5

Въпреки, че сектата на Жанг е окончателно разгромена, Въстанието на Жълтите Тюрбани е началото на един от най-жестоките династични борби в Китай. Филмът ни отвежда в столицата на Империята – Луянг, където е извършен преврат. След смъртта на законния Император и възцаряването на малолетния му наследник, евнусите установяват сложен бюрократичен апарат и решенията всъщност се вземат от старшите съветници на Двора. В този момент най-влиятелният пълководец в Империята – генерал Донг Жу (Сует Лам) се възползва от хаоса и сваля малолетния монарх като пробутва на негово място друго дете – марионетка. По този начин Жу индиректно си осигурява контрол върху Трона. Донг заповядва евнусите и съветниците, които не са съгласни с него да бъдат екзекутирани. На същият ден генералът сформира имперски комисии, които имат за цел да установят кои са последните останали живи наследници на династията Хан, след което да ги издирят и убият. И така отиваме в едно китно китайско селце, където последният оцелял от чистката – благородникът Лу Бей, успява да избяга с приятелите си от екзекуция. И така започва приключението.

The-beyond-news-Dynasty Warriors Movie 2021- release date, cast, story, teaser, trailer, first look, rating, reviews, box office collection and preview

Лу Бей е един от главните герои в тази продукция, изигран от тайванеца Тони Янг, за който това е първа главна роля в кариерата му. Бей е потомък на Императора, за което е преследван от имперските комисии по заповед на генерал Жу. Като момче със синя кръв, на Лу хич не му е лесно извън столицата. В града е преследван зарази произхода си, а при бунтовниците е подиграван, защото е братовчед на принца. Ето защо той, заедно с братята си – Гуан Ю и Жанг Фей, решават да избягат от света и да заживеят като отшелници. Тримата дават дума да убият узурпатора – генерал и да върнат на трона Императора.

7ca40f81ecd04ef195a71532b9bb69b0

Китаецът Каи Ванг, който има солиден стаж на малкия екран, влиза в ролята на Чао Чао – майстор на бойните изкуства и капитан на китайската стража. Чао е отвратен от действията на своя генерал, но отказва да се разбунтува открито срещу него. Вместо това, капитанът се среща тайно с Главния Евнух и се заклева да убие узурпатора Жу. Евнухът му подарява малка кама, която е толкова безшумна, че може да разреже дори метал без да се чуе звук. Опитът за покушение обаче се проваля и Чао е принуден да избяга от столицата Луянг за да спаси живота си.

ezgif-2-6b185c1cb042-compressed-2

Китаецът Лоис Коо влиза в ролята на главния злодей във филма – Льо Бай. Самото име на Бай предизвиква ужас в Империята, тъй като уменията му на боец надминават и най-смелите мечти на династията Хан. Когато генерал Донг Жу узурпира трона и сваля Императора той подмамва Бай в двореца и му предлага щедро количество злато за да застане на негова страна. Льо Бай приема, но при едно условие – да получин чин на Имперски генерал. Така и става.

Dynasty-Warriors-The-Movie

Филмът изненадва приятно със заплетеж сюжет и зрелищни битки. Два часа минават неусетно и е удоволствие човек да се наслаждава на начина, по който е пресъздадена тази класическа китайска новела. Изобщо, това е един от филмите, които съчетават най-доброто, което Азия може да даде.

Ревю на Искрен Иванов

Оставете отговор