Dive!! 1

dive book one classic

След анимето и филма, стигаме и до първата книга от литературния оригинал на поредицата Dive!!, дело на японската писателка Ето Мори. Както гласи клишето, книгата винаги е най-хубава, в случая просто защото успява да даде най-много дълбочина на героите си и ситуациите, през които преминават.

Като малък, Томоки Сакай вижда в далечината огромните глави на триглав дракон, чудовище, излязло сякаш от сериалите за супергероя Ултрамен. И подобно на героя, Томо съзира момче, опитомило чудовището – то се качва на най-високата глава и скача оттам. Когато отива да се запознае с него, Томо разбира, че главите на дракона са платформи за гмуркане, а момчето е Йоичи Фуджитани, който му обещава, че ако избере да се присъедини към него в спорта, ще страда.

Няколко години по-късно Томо е гмурец със скромни резултати, макар да е отдал доста на спорта – тренировки всеки ден, постоянна диета, тъй като всеки грам излишно тегло пречи много. Йоичи е все така напред, но клубът за гмуркане на “Мизуки” е пред затваряне, тъй като основателят му е починал, а сега фирмата, която го спонсорира, иска да се отърве от загубите. И тогава в клуба постига младата треньорка Кайоко Сакай – нахакана, амбициозна. Тя е наясно с изискването клуба да излъчи гмурец за Олимпийските игри, за да не бъде затворен и гледа на него като предизвикателство, което да преоделее с удоволствие. В клуба вече има един чудесен атлет – Фуджитани. От морето тя ще доведе друг, Шибуки Окицу, майстор, чиито род от поколения е скачал в морето от високите скали. Но погледът й се спира на още едно момче, още незряло ментално и физически, но с потенциал да е най-добрият…

Мори е отлична писателка, която разказва малка по мащаб история, но я уплътнява чудесно с великолепни персонажи. Тя е доста откровена за жертвите, които спортът изисква и не захаросва нещата – за да достигне тавана си, Томоки на практика се отказва от всичко – забавления, приятели, гадже. Но то е защото гмуркането е истинската му страст. Неговата любов към този спорт, макар и примесена с горчилка, е заразителна за читателя, който проследява вълненията му, а Мори чудесно развива и останалите персонажи, като особено интересна е Кайоко, на пръв поглед студена и арогантна, но също човек, дал много жертви, за да е на мястото, където е в момента.

Първата книга само завързва историята и с нетърпение очаквам да стигна и следващите.

dive book 1 best

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор