Deathday

death day

Deathday e роман на ужасите, който писателят Шон Хътсън пише под псевдонима Робърт Невил. Това е брутална, напрегната история в духа на филмите за “Злите мъртви”, но с една идея по-голям мащаб.

Ламбърт е млад полицай, който се измъчва от смъртта на брат си, загинал в катастрофа. Той си е взел почивка вкъщи по настояване на жена си Деби, но няма търпение да се върне на работа, тъй като полицейските задължения в малкия град, от който е родом са за предпочитане пред терзанията на съвестта му. В това време Макензи, груб местен мъж с лошо отношение към жена си намира стар медальон, на който има неясен надпис с латински букви. Когато се прибира вкъщи Макензи усеща неприятна болка от светлината и е дори по-свиреп от обикновеното – не след дълго той се превръща в озлобен жив труп и извършва ужасяващо престъпление. Ламбърт започва да разследва случая, но в това време все повече местни хора изчезват, за да се завърнат като оживели немъртви изчадия. Полицаят ще трябва да ги спре преди да е настъпил ДЕНЯТ НА МЪРТВИТЕ…

death day alt

Шон Хътсън е във върхова форма за тази книжка, съперничеща на най-известното му произведение Slugs. Старата и дъвкана тема за зомбитата е развита по такъв начин, че отново да бъде интересна, а героите му са достоверни и по свои начин харизматични – Хътсън има слабост към силните протагонисти с тежък характер, които обаче носят в себе си травма и Ламбърт е точно такъв. Макар и безмозъчни, злодеите му успяват да бъдат запомнящи се, като за това заслуга има динамичния му стил, който те кара да прелистваш страниците. Основният антагонист, който движи всичко от гроба, е чудовищен и напомня скелета на първия Терминатор във финалната битка.

Макар да не ми стана любим като Мастертън, със серията книги, които прочетох Шон Хътсън определено ми се утвърди като интересен автор на ужаси от типа на Ричард Леймън и Джеймс Хърбърт, който ще следя и за в бъдеще.

death day terrifying

Ревю на Александър Драганов

 

Тагове:  , ,

Оставете отговор