Dabbe 2

dabbe 2

Хасан Карачадаг продължава хорър серията си за края на света Dabbe с втори филм, излязъл през 2009-та година. От мненията, които прочетох от турски фенове, филмът се приема като безспорно амбициозен, но много зле направен. Съгласен съм напълно с тази оценка – не съжалявам, че го гледах, но някои сцени бяха яко криндж.

Мъж е изправен пред дилема – жена му е починала преди време, а дъщеря му не харесва новата приятелка, с която се е хванал. Девойката се готви да дойде с авери на гости и любимата му е в траур. Нещата се влошават, когато докато чака гаджето си да се върне с щерката, злощастната дама бива нападната от злокобна черна сила. Никой не й вярва, а дошлото у дома си момиче отвратено смята, че мащехата му разиграва циркове, за да я изпъди. За жалост обаче черните сили не изчакват и края на скандала, за да заявят присъствието си…

dabbe 2 scared

Dabbe 2 продължава историята от предната част, като показва края на света през погледа на обикновени хора. Оригинално решение с някои силни моменти като мрачните облаци, сгъстяващи се над Истанбул и злокобните атаки на джиновете, напомнящи смъртожадните от “Хари Потър и нечистокръвния принц”. За нещастие добрите ми думи за филма на Карачадаг свършват дотук. Заснемането е уникално аматьорско, в някои сцени звукът и образът се разминаваха, в други героите викаха и крещяха като полудели – видимо от страх, но ефектът беше влудяващ. Драмата на обикновените хора, изоставени от Бога, в който са вярвали накрая беше силна като замисъл, но реализацията отново в най-добрия случай средна работа.

Въпреки това, критиките към втория Dabbe не са попречили на режисьора да заснеме още ЧЕТИРИ филма от тази поредица, като по мнение на фенове тя става по-добра. Не казвам, че ще се юрна да ги гледам веднага, но не изключвам и по някое време да продължа със серията.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор