Community

Community

След като Греъм Мастертън спечели наградата за Автор на годината от “Цитаделата”, реших да отпразнувам победата му с ново ревю на негова книга, като спрях вниманието си на “Community”, една мистерия, която може да смрази кръвта в жилите ви.
Майкъл пътува с приятелката си покрай планинския връх Шаста, когато претърпява тежка катастрофа. Когато се свестява, той разбира, че е бил спасен в нова болница, издигаща се до върха и работеща по нов начин, с рехабилитация на пациентите в малка общност, живееща в градчето Тринити. Майкъл страда от ретроградна амнезия и няма спомен за живота си преди пристигането си в града. За да върне паметта си, лекуващите го лекари му съобщават, че трябва да остане поне два-три месеца в Тринити, като го настаняват в дома на красивата Исобел, която веднага си го харесва. Някои събития обаче показват, че Тринити не е рехабилитационния център, за който се представя. Първо, лекарите, които трябва уж да възстановяват паметта на Майкъл, му дават фалшива самоличност – на някой си Грегъри. Второ, Исобел, която става любовница на пациента, макар и красива, сякаш страда от някаква болест, тъй като е винаги ледена допир. И накрая, нещо в самото градче не е наред. Останалите пациенти излизат нощем и гледат безмълвни към дома, в който е настанен новодошлия. Малцината, които задават въпроси, биват връщани в болницата и излизат като смазани хора. А когато Майкъл започва да разбира,че го лъжат, той ще се сблъска със страховитата истина за ОБЩНОСТТА…
“Community” е може би романът на ужаса с най-хитър сюжетен обрат, който съм чел някога. Красивото е, че Мастертън обяснява мистерията от самото начало, но така, че всеки ще я пропусне, докато не стигне чудовищната истина. За разлика от други автори обаче, които биха решили да издевателстват над читателя, тук финалът е блестящ и ме накара да затворя книгата с широка усмивка. Греъм наистина е най-добрият автор в жанра днес.

Оставете отговор