Child’s Play (2019)

child's play 2019

You are my Buddi, until the end
More than a buddy, you’re my best friend
I love you more then you will ever know
I will never let you go

Child’s Play е една от култовите поредици в историята на хорър филмите, но за съжаление качеството на последните няколко части прогресивно западаше и затова през изминалото лято на голям екран в Щатите се появи римейк на оригиналната история, който я започва отначало, но през друга гледна точка. В повечето държави, включително и нашата, филмът излезе директно на DVD и/или в Интернет и снощи настъпи моментът, в който успях да го гледам.

Точно както и в оригиналния филм от 80-те, Анди е малко момче, което живее със самотната си майка и няма приятели. Единственото му удоволствие, което ни подсказва, че действието се развива в наши дни, е взирането в малкия екран на смартфона му и цъкането на игрички, което отнема по-голямата част от времето му, до степен, че дори не си оправя стаята. За да го откъсне поне малко от телефона и да го зарадва, майка му подарява играчка, върната от недоволен клиент – кукла от поредицата “Моят приятел”, която има самообучаващ се изкуствен интелект, свързваш се с различни онлайн устройства така, че да бъде идеалното другарче. За жалост обаче, точно тази кукла е повредена от недоволен работник, който е изключил всички протоколи за безопасност. Така моделът, приел името Чъки, решава да стане единствен приятел на Анди – и да елиминира всеки, който застане помежду им…

Childs-play-andy-e1560952950898

Новият Child’s Play е филм, който страда от известни недостатъци, с които искам да започна, за да мога после да изтъкна хубавите му страни. Сценарият е несръчно направен. Начинът, по който куклата избира името си не е много достоверен. Началният половин час от филма не се случва нищо и като цяло първата му половина е много мудна. Преломният момент, когато Анди и приятелите му, харесали го заради Чъки гледат на видео “Тексаското клане 2” и това влиза фатално в програмата на куклата, е прекалено явен цитат към друга поредица, който ме подразни.

Встрани от това обаче, Child’s Play от 2019-та е едно много добро хорърче.

Да започнем от най-важното, актьорите. За много хора изглеждаше невъзможно друг човек да даде гласа на Чъки по начин, който да съперничи на Брад Дуриф от оригиналните филми, но Марк Хамил успя да го направи. Преди да гледам филма се страхувах, че просто е повторил гласа на Жокера от анимациите за Батман, както направи, когато озвучаваше Хобгоблина в сериалчето за Спайдър-мен от 90-те. Оказа се, че Марк, известен най-вече като Люк Скайуокър от “Междузвездни войни”, е подходил изключително професионално и не е преиграл. Да, ще познаете лукавия оттенък в гласа му, когато Чъки говори, но Марк го прави по хрипкав и сдържан начин, който се получава страхотно.

Похвала заслужава и Гейбриъл Бейтман, момченцето, което изиграва Анди. Детето е разкошно и майсторски предава както отегченото поведение на съвременно хлапе в началото, така и паниката, обзела го, когато разбира в какво се забърква, както и мъката, дошла при срещата му със смъртта. Другите деца също са супер, особено Биатрис Китсос, която играе момичето в компанията.

child's play knife

Най-голямата разлика спрямо оригинала е в това, че фентъзи елементът – как в куклата живее душата на сериен убиец и вуду магьосник – е заменен с научнофантастичен такъв, става дума за самообучаващ се изкуствен интелект без задръжки. За мнозина това би звучало насилено, но всъщност е достоверно. Експерименти с ботове, оставени на самотек в социалните мрежи, показаха, че за броени часове те започват да споделят нацистки постинги. Затова лично за мен промяната на Чъки от играчка в убиец ми стоеше доста убедително. И като стана дума за убийствата, те са най-кървавите в цялата поредица. Филмът действително ползва “Тексаското клане” за вдъхновение и Чъки е по-жесток и брутален от всякога, до степен, че понякога е некомфортно за гледане.

В заключение – новият “Child’s Play” е най-добрият филм в поредицата от оригиналната трилогия насам, чудесно заснет и отлично изигран хорър, който показва, че за Чъки има място на голям екран дори и в епохата на Анабел.

Ревю на Александър Драганов

 

Тагове:  

Оставете отговор