Berserk (2017)

berserk2keyvisual

Анимационният сериал по Berserk от 2016-та година има своите сериозни опоненти, критикуващи стила на компютърно генерирани изображения, но едва ли има някой, който да отрича фактът, че благодарение на него историята напредна значително и най-сетне премина арката на Затъмнението, до която стигат и оригиналното аниме от 90-те, и епичната трилогия пълнометражни филми, които представихме по-рано този месец в сайта. Вторият му сезон продължава върховния сюжет до още по-нататък…

grif pretty

Ястребът се е завърнал! Грифит, легендарният пълководец, за който се е считало, че е бил погубен от злия крал на Средната земя, отново крачи в света на живите и малцина знаят цената, която спътниците му от Свитата на ястреба са заплатили – а именно да бъдат принесени в жертва на демоните от Божията ръка. Сега обаче Грифит използва естествената си харизма, усилена до безкрай след апотеоза му, за да привлече нови последователи и най-могъщите бойци на света се стичат към него, за да застанат под знамето му. Патриотичната му цел, а именно да прогони ориенталските Кушански завоеватели от континента, допълнително увеличава популярността му, а срещащите го получават пориви да му се поклонят.

guts vs zodd

Гатс, опитал да срази Грифит малко след завръщането му, само за да бъде отблъснат от неговия телохранител – демона, наречен Зод Безсмъртния – най-добре знае какво се крие зад образа на новия Месия. Той е бил свидетел как другарите му биват разкъсани от изчадия на преизподнята, а любовта на живота му Каска – изнасилена от обсебения завоевател. Сега великият мечоносец решава да загърби отмъщението поне временно и да намери безопасно убежище на Каска, подсказано му от един от новите му спътници – елфа Пък. Заедно с новите си другари той поема на опасно пътешествие из гъста гора, в чиито дебри, казват, живее вещица. Но дали тя е приятел или враг?

Вторият сезон на анимационния сериал Berserk, излязъл през 2017-та година, е достоен да носи името на може би най-великата манга на всички времена. Историята на Кентаро Миура оживява пред зрителя и показва съдбите на иконичните си герои, травмите, премеждията им. Въпреки всичко, което знаем за Грифит, завръщането му е действително бляскаво и красиво, а хладното самочувствие, което демонстрира е омаително. Гатс обаче е неговият контрапункт, човекът, отказващ да се примири със съдбата си и продължаващ да се бори за тези, които обича, със съзнанието, че чувствата му може да не бъдат върнати. Новите персонажи като Изидор и Серпико получават нови сили, които ги правят достойни да поемат на дългия поход към спасението, а вещицата Шрийка и учителката й, появили се в новия сезон, дават някаква надежда в този изтерзан свят. Битките са на ниво, саундтракът е същият като от предния сезон и няма грешка.

slan

Дефектът е накрая – историята свършва със скучен епизод, който трябва просто да постеле сюжета за трети сезон, но такъв така и не се е явил на белия свят. Мангата продължава нататък, но също е недовършена, а след смъртта на Миура не се вижда кой би имал размаха на въображението и майсторския рисунък, че да я доведе до успешен финал. Така Гатс може би ще остане завинаги пътуващ по следите на Грифит, който пък все така ще се стреми да стигне до своя сияен замък на хълма – световното господство. И може би това е единственият логичен финал, който Berserk може да има, история толкова могъща, че всеки опит за завършек би носил някаква нотка на разочарование. В крайна сметка важна е не целта, а пътят, изминат от зрители и читатели по стъпките на великите герои Гатс и Грифит, които злата съдба изправи един срещу друг.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор