Berserk (2016)

berserk 16

След трите големи филма за “Арката на Златния век” историята от великолепната манга Berserk продължава в адаптацията си на сериал от 2016-та, направен с технологията на компютърната анимация. Последният факт му спечели доста критици, което поне частично е заслужено, но поне за мен силната история, запомнящата се атмосфера и невероятната музика компенсират и се получава много интересно и вълнуващо фентъзи аниме.

Гатс е черният мечоносец – могъщ воин с желязна ръка и огромен меч, който обикаля един невъзможен свят, населяван от зли духове и страховити изроди, които дебнат за плътта и душите на невинните. Всички те са привлечени към него от прокълнатата дамга, останала му от престоя в Ада, когато е бил предаден от някогашния си най-близък приятел, върховния пълководец Грифит. Сега обаче любимата му Каска, станала слабоумна заради преживяванията си там, е изчезнала и Гатс ще трябва да я намери. Пътят му го отвежда до град Албион, около който върлуват езичници, водени от човек, маскирал се с козя глава. Те са преследвани от отец Мозгус, велик инквизитор, чието благочестие се изразява с жестокост. Лейди Фарнес, която му се възхищава, ще опита да плени Гатс, за да го отведе на разпит, но нито тя, нито верният й слуга Серпико подозират, че са пионки в мащабен план, от който трябва да се излюпи прекрасния нов свят… такъв, какъвто го виждат боговете на злото!

guts-winner

За да отбележа “слона в стаята” ще кажа, че разбирам забележките за анимацията. Макар да има отделни красиви моменти, не е допустимо толкова скорошна продукция да напомня по квадратност и раздвиженост на “Трансформърс: Енергон” например. Но когато историята е добра, анимацията поне частично може да се пренебрегне, особено когато пък е компенсирана от мощен саундтрак, какъвто има това аниме благодарение на композитора Широ Сагису. Най-голямата сила на Berserk от 2016-та обаче е комбинацията от напрегнат, епичен сюжет и запомнящи се ярки герои. Пълният с горчивина Гатс, който пряко волята си е съхранил нещо човешко в себе си е дори още по-готин отколкото в “Арката на златния век”, а бойните сцени с него къртят и цепят мрака. Спътникът му Пък е чаровен и забавен, а аз много харесах и фехтувачът Серпико, с който е свързана и любимата ми бойна сцена в анимето, брилянтно показан момент в който по-слаб боец използва терена около себе си, за да спечели предимство. Историята изобилства и от потресаващи уроди, каквито почти не съм срещал нито в анимето, нито във фентъзито, като постигнатата от присъствието им атмосфера е на як “гримдарк”, на какъвто не бях попадал от книгите за черния елф Малъс Даркблейд насам. Може би най-плашещ от тях е отец Мозгус, извеждащ идеята за религиозен фундаментализъм до екстремност, а най-интересен – Яйцето на съвършения свят, трагичен персонаж с невероятна визия и история.

egg perfect world

Любимецът ми от големите филми Грифит се завръща накрая и по-скоро намеква, че ще има голяма роля в следващия сезон, заснет през 2017-та, като се надявам скоро време да успея да го намеря и изгледам. Мисля също така, че екшънът в това аниме превъзхожда видяното в трилогията за Златния век и особено накрая битките наистина зверски надъхват, нещо, което е важно за мен. Най-уникалното нещо на Berserk от 2016-та обаче е в усещането за откачен, невъзможен свят. Много ми липсват фентъзита с такова чувство, днес манията по светостроене и реализъм убиват жанра, като му отнемат възможността да преплита възможното с въображаемото по такъв начин, че да постави под въпрос кое е действително и кое не, а точно това аз обожавам във фантастичния жанр. Затова и съм изключително доволен, че открих Berserk – точно такова нещо ми се четеше или гледаше.

serpico

Berserk от 2016-та година е продукция, която има много критици и не бих упрекмал феновете на мангата ако смятат, че любимата им история не е пресъздадена както трябва. Аз обаче истински се забавлявах, докато гледах това аниме и непременно ще издиря и втория сезон, който бих се радвал да представя в ревю възможно най-скоро.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор