Battle for Pandora

battle pandora

Преди много години видях промоция на шоколади “Милка” и купих няколко от тях, за да почерпя феновете от клуба. Чак когато стигнах на сбирката и раздадох шоколадите разбрах, че съм купил не “Милка”, а “Милкс”, а кравата, нарисувана на лилавата опаковка има леко дебилна усмивка. По същия модел се развива и бизнесът на продуцентската компания Asylum, която прави ментета на всички големи филми, излизащи по кината. Този сезон жертва е “Аватар – Природата на водата” като на негов гръб е снимана продукцията “Битката за Пандора”, която като сюжет нема нищо общо, но заглавието й е достатъчно нахално, че да привлече внимание. И понеже съм се сецнал и поради това в настроение за тъпотии, реших да си го пусна.

Камерън повече от 10 години готви ефектите на втория “Аватар”, докато екипът на този филм сигурно се е справил за 10 минути

В “Битката за Пандора” група учени отиват на Пандора, луна на Сатурн, в която откриват вода. Вероятно заради това костюмите им вместо като на космонавти, бяха като акваланги на гмурци, при това не по мярка. Дали това е улеснило съществото, което ги посрещна на Пандора не мога да кажа, че е факт, че първият отряд замина бадева за нула време и от Земята пратиха втори. Решението за това бе взето на дълго съвещание в зала като на селско читалище и с подобно осветление. За да се увеличи драматизма, ръководителката на втория отряд се оказа бившата на лидера от първия.

petliov greben

Петльовият гребен е точната прическа за военен, отговарящ за мисия в космоса

Превъртях филма докато героите не минаха през червеева дупка до Сатурн и не се пльокнаха на Пандора, където отново се изправиха срещу страховитото извънземно същество. Първоначално то се явяваше под формата на водни струи с компютърни ефекти, напомнящи рекламите на препарати за клозетни чинии, но после се оказа, че струите не са отделни същества (като тези от “Бездната”, друг филм на Камерън), ами цялата вода е жива. Е, това ако беше така на истинската Пандора, полковник Куорич щеше да види на баир лозе, но героите в този филм успяха някак да оцелеят, като бившите влюбени успяха да се заврат в космическото си корабче, обкръжени от водата и дори си намериха нови гаджета. Тук е моментът да кажа, че филмът сигурно е замислен като политкоректен, но декорът като на пенсионерско предаване от телевизия СКАТ по някакъв начин уби замисъла и не успях да се подразня. Дори не исках.

wtf alien

Топъл дъжд, чакан дъжд, плисна в миг и отлетя…

Така или иначе тук се появи голямото предизвикателство – водата има желание да напусне Пандора и да се премести на Земята, като нашите герои трябва да предотвратят това, макар мегасъществото да е инфектирало част от тях, като не се знае кой кой е, ала “Нещото”, но с ефекти по-лоши от тези на версията през 50-те години. Сигурно в момента се питате защо изобщо съм догледал това, но истината е, че като изключим сцените в пенсионерското студио, изобразяващо вътрешността на звездолет, филмът искрено ме забавляваше с нелепата си атмосфера. Всичко в него е един път – героите с вид на пубертети, които трябва да са опитни учени, специалните ефекти, изразяващи се в син филтър, поставен върху горичка, трябваща да бъде друг свят, както и тоталната освободеност на сюжета в края на историята, когато цял извънземен океан литна и подгони космическия кораб в червеената дупка, към която от Земята изстреляха атомна бомба. Клише е да кажеш, че филмът е толкова лош, че е чак страхотен, но Battle for Pandora го заслужава и е крачка напред за Asylum, чиито първи хитове Alien vs Hunter и Terminators (да, сериозно) бяха просто много тъпи и негледаеми.

Така или иначе, писах за този филм много повече, отколкото той заслужава, но съм в такова настроение. Гледайте го пийнали и съм убеден, че ще се забавлявате 😀

Статия на Александър Драганов

 

Оставете отговор