Batman: The Long Halloween Part 1

Batman_The_Long_Halloween_Part_One_Poster

Бях забравил колко добри могат да бъдат филмите за супергерои, но за щастие това ми беше припомнено от първата част на анимацията Batman: The Long Halloween, която излезе по-рано тази година, но ревюираме в тон за месеца на Нощта на Вси Светии. Тя е интригуваща криминална мистерия, смесена с паранормалния свят на супергероите и майсторска готическа атмосфера в духа на Тим Бъртън, което я прави задължителна за феновете на Черния рицар и се радвам, че я представяме точно в деня, когато клубът на Цитаделата навършва 20 години.

Кармин Фалконе е Кръстникът – главатарят на най-могъщата криминална фамилия в град Готъм и една от причините той да е паднал в плена на организираната престъпност. Полицейският комисар Гордън, супергероят Батман и прокурорът Харви Дент са се обединили в усилията си да го победят, но плановете им се объркват, когато ключов свидетел бива разстрелян навръх Хелоуин и до трупа му бива оставено оръжието на престъплението – пистолет с биберон за заглушител, както и тиква. Дент смята, че Фалконе е отстранил роднината си, който е бил готов да изпее, но Батман не е съвсем убеден. Скоро убийствата зачестяват и все на празници – Денят на Благодарността, Бъдни вечер, а наближава и Нова година. Засегнатите са все хора, близки на Фалконе. Но кой може да му има толкова остър зъб?

joker xmas

Филмът е много добре направен, като сценарият му води за носа зрителя, подавайки му удобни заподозрени, само и само за да ги оправдае малко след това. Ефектът се подсилва от майсторската атмосфера, създадена от тъмните картини на анимацията и съчетана с постоянен дъжд, като така въпреки сравнително по-малкото екшън (не приемайте обаче, че няма съвсем) напрежението остава значително през цялото времетраене. Batman: The Long Halloween Part 1 завършва с отворен финал и аз вече нямам търпение да видя следващата част. С този анимационен филм DC показаха, че не са забравили как се правят качествени произведения и се надявам да изригват повече в този стил и занапред!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  , ,

Оставете отговор