Basilisk

basilisk
Майсторът на ужасите Греъм Мастертън връща една средновековна легенда към нов живот в романа “Базилиск”, излязъл на книжния пазар във Великобритания и Щатите през 2009-та година.
Д-р Нейтън Ъндърхил е специалист по криптозоология, който има революционна теория – че митологичните създания като грифоните, драконите и хипогрифите реално са съществували в средните векове, създавани в лабораториите на алхимици, чиито познания са изгубени за нас. За да докаже това, д-р Ъндърхил се опитва да излюпи грифон, за което е получил щедро финансиране от зоологическа градина, която предусеща как може да удари всички в земята с такова животно. Но амбицията на д-р Ъндърхил не се ограничава дотам – той иска да използва гените на получилите си митологични създания, за да лекува различни болести, пред които съвременната медицина е безсилна.
В същото време съпругата му Грейс посещава старчески дом, а нейната пациентка Дорис Белман се оплаква от необясними и зловещи шумове, които чува нощем – влаченето на нещо тежко, подобно на сак и писъци на възрастни хора. В началото Грейс отдава това на старческа деменция и не му обръща голямо внимание. Когато обаче научава, че и други старци са ставали свидетели на странни събития в дома, а грифонът, отглеждан от д-р Ъндърхил почива, двамата ще трябва да се изправят пред смайваща реалност. В дома за възрастни хора се провежда злокобен експеримент, а извършващият го е доста по-напред в материала от Нейтън – и е създал нещо много по-лошо от грифон…
Греъм Мастертън ме спечели още с романа “Маниту – Кошмар в Манхатън“, но “Базилиск” е първата негова книга, която чета извън поредицата за немъртвия жрец Мискемакус. Останах много доволен. По принцип харесвам книги за чудовищни същества, обичам и средновековни легенди, а Мастертън майсторски е преплел двата мотива в завладяваща история. Той е изградил симпатични герои като Нейтън, Грейс и сина им Денвър, разказва случилото се с тях без да пести от хумора си и в същото време успява да бъде истински страшен в правилните моменти. Резултатът е изключително забавна и колоритна книжка, която се прочита неусетно бързо. Заслужава вниманието на всички любители на стилния и забавен хорър.

Оставете отговор