Bakuten!!

bakuten

Последният епизод на Bakuten (на английски Backflip или на български “Задно салто”) бе излъчен тази вечер, а анимето веднага се сдобива с ревю в Цитаделата, просто защото наистина го заслужава. Това е трогателна и смела история за един красив спорт и мечтата на няколко момчета, избрали да се занимават с него.

Шотару Футаба е младо и срамежливо момче, което иска да се запише в училищния отбор по гимнастика. Това се случва след като той бива запленен от изпълнението на тима по време на състезание, където атлетите печелят добри оценки, въпреки че са прекалено малко като брой участници и поради това получават наказателни точки. От друга страна, в екипа са много доволни от интереса му, тъй като след неговото присъединяване и това на младия ас Мисато Рьоя, най-вече ще имат шестима записани гимнастици и така ще могат да се състезават с пълна сила. Макар да не изглежда от най-талантливите играчи, Шотару дава всичко от себе си, за да успее да овладее тънкостите на спорта, най-ключова от която е изпълнението на задно салто. Може ли обаче едно обикновено момче да се състезава пълноценно с асовете?

bakuten race one

Bakuten e идеалното аниме за фенове на поредици като Free или Yuri on Ice. То проследява историята на група чаровни герои, представя съмненията, копнежите и страховете им, начина по който се подготвят и тренират, както и чисто човешкото им общуване, като по този начин надниква в душите им. Главният герой Шотару Футаба е изключително трогателен и симпатичен, напомняйки много на Юри Кацуки, но без да носи щетата от предишен провал, по този път бивайки напълно очарователен в невинността си. Мисато също е добре представен, привидно хладен персонаж, който открива в себе си съчувствието и по този начин открива начина да стане дори по-добър. Специално внимание заслужава и треньорът Шида, мек и внимателен човек, който носи историята на страшна драма в миналото си.

Bakuten starry

Всички тези герои са раздвижени по прекрасен начин, като анимацията е красива и вдъхновяваща. Тук е моментът да кажа няколко думи за спорта, който в “Бакутен” практикуват, а именно ритмична или на български художествена гимнастика. И знам, че мнозина биха възкликнали – “Какво? Как така за мъже?!” В действителност кратка консултация в “Уикипедия” показва, че този спорт действително върви във формат и за мъже, като вариантът, който се практикува в Япония е специфичен, труден и съобразен с тялото на силния пол, така че практикуващите го най-често стават майстори акробати, после реализиращи се в цирка. Въпреки това чарът на “Бакутен” е и в това, че представя един нетрадиционен за момчетата спорт, към който играчите се мъчат да привлекат интерес.

bakuten - the race

Музиката на анимето е чудесна, като освен песните в началото и края има и впечатление прави и мелодията при изпълненията за отбора, които са зашеметяващи като хореография, като на нинджи, но с красота и изящество вместо бруталност.

Когато “Бакутен” излезе не знаех дали ще успее да застане редом до завършилото веднага преди това и станало ми любимо Sk8 the Infinity, но когато го гледах, разбрах, че няма и смисъл да разсъждавам по този начин и да го сравнявам, тъй като то си е силна история само по себе си. Едно обаче е сигурно – ако обичате чаровни герои, емоционален сюжет и напрегнати състезания си струва да го гледате!

Ревю на Александър Драганов

 

Тагове:  ,

Един коментар за Bakuten!!

  • Alexander  :

    След финалния епизод в Япония има и обявен пълнометражен аниме филм, но все още няма детайли дали става дума за преразказ или продължение на историята, за каквото има оставена отворена вратичка 🙂

Оставете отговор