Arachnoid

arachnoid

Arachnoid е роман на ужасите от писателя Майкъл Р. Коул, от който научих, че освен акулите и октоподите, той явно много обича и гигантските паяци като злодеи. Тази му книжка обаче не е на нивото, демонстрирано от автора в ревюираната преди седмица The Beast of Devil’s Rock.

Д-р Майлс Байърс има сериозен проблем, след като разработения от него гигантски хибрид между паяк и скорпион се измъква от камиона, с който е превозван и избягва в дивата природа. За да не привлече яростта на своя влиятелен шеф г-н Джедлински той наема двойка смъртоносни ловци – Итън и съпругата му Брис – да хванат арахноида жив. В това време страховитото същество започва да си търси място за гнездо в широкия свят, открил се за него, като нито хора, нито зверове са в безопасност от паяжините му. Пътят го отвежда до хижа, където група млади хора са отишли на почивка – почивка, която за много от тях ще е последната в живота им…

По принцип Коул може повече, тъй като в тази книга действието малко влачеше по средата, а част от героите не ми бяха особено симпатични, та не усетих голяма тъга в себе си, когато паякът ги изяде. Всъщност достатъчно ми хареса само лудата ловджийка Брис и самия арахноид, който по неописуемо жесток начин се справяше с жертвите си. Книгата имаше 330 финала, ще рече заключителни моменти и това малко ме умори накрая, но все пак става за любители на гадорийки с чудовища. Към днешна дата имам такова високо доверие в Майкъл Р. Коул, че дори по-посредствени негови предложения ми идват добре, така че няма да спирам да го чета – най-много леко да разнообразя, но и за това не давам гаранции.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  , ,

Оставете отговор