1899

1899_grande

И така, скъпи приятели на Цитаделата, преди всичко бих искал да ви поздравя с идването на новата 2023 година! Нека си пожелаем тя да бъде за нас повод много позитивни ревюта. А това определено ще е такова. Истината е, че гледах този сериал много дълго време преди да се реша да си го пусна. Каталогът на Нетфликс предлага какво ли не, но това, което ме впечатли в 1899 беше нестандартното му представяне и постера. А това, което ме накара да го гледам беше пъстрата плеяда от герои и какво впоследствие установих – грандиозната интрига, която стоеше зад сюжета.

1899-cosa-vedremo-seconda-stagione-serie-netflix_ipYH2J2_jpg_1280x720_crop_q85

Историята на този сериал започва на прага на старото хилядолетие, когато една група от имигранти отплава за Новия свят на борда на гигантския крайцер “Цербер” в търсене на по-добър живот. Поразителното е, че в огромния кораб, който подозрително много прилича на “Титаник” ще срещнем хора от всички краища на света – испанци, французи, китайци, японци. Пътуването до Ню Йорк върви чудесно до момента, в който капитанът на Цербер – Айк Ларсън не засича едва доловими сигнали от отдавна изчезналия „близнак“ на кораба му – крайцерът “Прометей”. Движен от желанието си да разследва инцидента, Айк решава да се притече на помощ на “Прометей”, но среща решителната съпротива на пътниците си, които заплашват да съдят компанията ако капитанът се отклони от курса. И все пак, воден от някакво непреодолимо желание да пътува, Айк насочва “Цербер” към непознатото. Тогава се сбъдва най-големият му кошмар – по време на спасителната операция се оказва, че “Прометей” е напълно празен, а единственото, което е останало от екипажа му е малко момче, което държи в ръката си черен амулет във формата на обърната пирамида. Когато решава да уведоми компанията за станалото, капитанът с ужас открива, че списъкът с имената на пътниците и екипажа от “Прометей”…съвпада с този на “Цербер”. Скоро целият кораб ще разбере, че е станал предмет на зловещ експеримент, зад който се крие една извратена игра на група болни умове.

4408307

Сериалът е чудесно зрелище, което разкрива на какво са способни хората, когато поискат да се забавляват с умовете на другите. 1899 изважда наяве едни от най-грозните черти на човешката природа, но и някои от най-красивите й. Декорът, разнообразието от актьори и цялостната интрига, която се разкрива в пълнота накрая смайват с мащабите си. Оказва се, че за човекът не е трудна задача да изгради цяла една вселена, в която да провери какви са границите на неговите сетива, възможности и възприятия. Високо оценявам и зловещата атмосфера, която облицова всичко – от стените на кораба до неговите най-страшни тайни. И все пак, какво ще се убедите на финала – тайната на “Цербер” и “Прометей” е само една от многото страни на пирамидата, в която Създателят съзерцава своите творения.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Тагове:  ,

Оставете отговор