Рик Риърдън

Рик Риърдън


Author: Darth Sparhawk
Date: 08.09.2009

Rick Riordan
Един от най-известните автори на фентъзи романи днес е тексасецът Рик Риърдън (Rick Riordan), автор на поредицата “Пърси Джаксън” и романа “Лабиринтът на Костите”, първи том от поредицата “39 ключа”.
Риърдън е роден на 5 юни 1964 година в Сан Антонио. Завършил е две специалности в Тексаския университет – история и английски език. Преподавал е в различни училища 15 години, с писане се занимава от ’90-те. Първите му книги за романи за загадки, поредицата “Tres Navarre”, за която той печели редица литературни награди. Големият му пробив обаче идва с поредицата “Пърси Джаксън”, която разказва за 12-годишно момче, което открива, че е син на старогръцки бог. За тези книги Риърдън два пъти печели наградата, посветена на легендарния писател Марк Твен и си печели сравнения с автори като Дж. К. Роулинг, Майкъл Скот и Оуъл Колфър. Първата книга от поредицата за Пърси Джаксън ще бъде екранизирана от “Фокс” и режисьора Крис Кълъмбъс /направил и първите два филма за Хари Потър/.
Риърдън също така помага на издателство “Схоластик” да изготви сюжетната линия на поредицата “39 ключа”, като за целта работи с Джуд Уотсън, авторка на дузини книги за Star Wars. Самият той пише първата книга за 39-те ключа, “Лабиринтът с Костите”, издадена на български език от “Егмонт България”.
Днес Риърдън живее с жена си и двамата си сина в Сан Антонио и подготвя нова поредица, вдъхновена от митовете на древен Египет.

 

Оставете отговор