Личен Топ 10 с любими анимета

Envy_true_form_anime

И така, връщаме се на нашата поредица с Топ 10 класации, като този път на фокус са японските анимации, по-известни на феновете просто като анимета. За днешния списък изготвям персоналния си списък с любими произведения от този формат, като както винаги правя уговорката, че той е субективен и не претендира нещо повече от това да представи един интересен поглед. Освен това, в класацията допускам не повече от едно аниме, част от дадена дълга серия, за да мога да включа повече произведения. Не са включвани също и такива анимета, които биха участвали в годишните награди на Цитаделата за 2020-та, за да не правя предварително внушения на читателите ни.

Без повече предисловия, пристъпваме към класацията:

10. Devilman Crybaby

devilman crybaby

Десетата позиция в личната ми класация остава за аниме, което може да се причисли към жанра на ужасите. “Девилмен” разказва историята на обикновено момче, което получава силите на демон и се изправя срещу армиите на Сатаната, които опитват да унищожат човечеството. Историята е трагедия, така че не очаквайте хепиенд, а безкомпромисните сцени на насилие правят най-новата адаптация на мангата от Го Нагай, дело на “Нетфликс”, крайно неподходяща за лица под 18 години. Въпреки това в цялата гадост има смисъл и той осигурява на Devilman Crybaby място в личния ми списък.

9. Noragami

noragami-poster

Следващото аниме в класацията ни е историята на Ято, низш японски бог, който в наши дни се занимава с доставки. Когато едно момиче едва загива заради него, тя започва да вижда света на духовете и той решава да й помогне да оцелее. Но колкото повече научава за него, толкова по-ясно става, че той невинаги е бил безобидния непохватник, който е в момента, а миналото му се надига, заплашвайки да погълне и нея. Noragami e чудесна фентъзи история, която носи екзотичния вкус на японската митология и въпреки много хумористични сцени, когато трябва, носи духа на епика и трагизъм.

8. Kamigami no Asobi

kamigamiОсмата позиция в днешната класация е за аниме, което разказва история на боговете, но по такъв начин, че намира човещината в тях. Божества от най-различни пантеони, включително Аполон, Локи и Балдер биват затворени от Зевс във вълшебна Академия, където ще трябва да научат повече за хората. Тяхна учителка е Юи Кусанаги – обикновено на пръв поглед момиче, което ще трябва да им преподаде достатъчно за човечеството, преди питомците й да останат завинаги в измерението, създадено от царя на боговете. Сюжетът предлага интересен поглед върху древните митове, като разгръща палитра от чаровни образи с драматични истории, ала най-силното в Kamigami no Asobi e посланието за доброта, човечност и любов, в които се крие спасението. Ако търсите аниме, което да стопли душата ви, това е идеално.

7. Blue Exorcist
blue exoricst
Рин Окумура е немирно момче, чието единствено умение е, че може да готви. Освен това, той е и син на Дявола, но за щастие отгледан от свещеник, така че злата му природа остава скрита. Но когато баща му загива, той бива изпратен в училище за екзорсисти, където ще трябва да научи да се бори с демони, да постигне мир между себе си и екцентричните му съеученици, а накрая да се изправе срещу наследството на баща си и чудовищните му слуги…

“Синият екзорсист” е аниме, идеално за феновете на “Хари Потър”. С чаровен герой, чудесна палитра от поддържащи образи, задъхан екшън, смесен с хумор и великолепен саундтрак, това е история, в която може да потънете и лесно да ви стане любима.

6. Обещаният Невърленд
neverland1
Шестата позиция в класацията се заема от “Обещаният Невърленд”, аниме на ужаса, което печели както с емоция, така и с интелектуалната игра на сценария. Норман, Ема и Рей са три деца без родители, които живеят в сякаш идеалното сиропиталище, където могат да играят, но също и да стимулират ума си в серия от предизвикателни задачи, давани им от любящата Майка, която гледа децата. Единствената им забрана е да напускат границите на сиропиталището, а когато по неволя го правят, разбират и защо е така и каква е ужасната тайна, която остава скрита от тях…

Това аниме е практически без недостатъци, с много ярки и запомнящи се характери, динамичен сюжет, съчетаващ в себе си ужас, но и надежда, както и, не на последно място, уникален саундтрак. Разтърсваща история.

5. Katsugeki Touken Ranbu
katsugeki
Гледах това аниме по препоръка на добър познат в Интернет и още от самото начало ми направи впечатления с отличната си визия и харизматични герои. Но това, което го кара да заеме толкова високо място в класацията ми е начинът, по който действително ме зариби по поредицата и накара да изгледам всички други версии на историята.

Touken Ranbu разказва историята за древни мечове, които получават човешки тела и с тях трябва да се борят срещу Ретроградната армия, която се опитва да промени миналото, за да унищожи настоящето. Уловката е, че мечовете често трябва да пътуват във времена, където са участвали пряко в историческите събития, а новата им човешка същност ги кара да се раздират между лоялността към старите си господари и мъдреците санива, дали им живот. В този сериал на фокус е Изуминоками Канесада, мечът на легендарния Тошизо Хижиката, който трябва да направи така, че носителят му и неговите шинсенгуми да загубят, както е станало и в действителност…

Великолепна история, която е колкото красива, толкова и японска.

4. Mobile Suit Gundam SEED
gundam gundam seed destiny strike freedom_www.wallpaperhi.com_10
Когато започнах да гледам анимета, първото нещо, което потърсих бяха епичните истории за работи, но това е само една от причините, поради която харесвам “Мобилни костюми Гъндам” SEED, една от версиите на тази дълга поредица военна фантастика, започнала още в края на 70-те. SEED обаче е заснета в началото на новия век и носи белезите на любимите ми истории от онова време, каквито бяха “Хари Потър” и прелюдията за “Междузвездни войни”, трагичен епос за красиви млади герои, върху чиито плещи е стоварена съдбата на човечеството. Кира е младо момче, по неволя започнало да пилотира огромен робот и с това се превръща в най-голямата надежда на Земята за оцеляване срещу бившите й колонии, макар злата съдба да го изправя срещу най-добрия му приятел Атрун, а над всички да стои злокобен манипулатор, чиито мотиви излизат отвъд границите на здравия разум. Прекрасна, емоционална фантастика, която остава в сърцето на зрителя, може би твърде бляскава за някои от феновете на по-старите версии, които се помъчиха да ми отровят удоволствието от харесването й по социалните мрежи. С включването на SEED в тази класация им казвам, че просто не са успели.

3. Хакуоки

hakuokiМоже би най-доброто самурайско аниме, което съм гледал, “Хакуоки” е история за края на романтичната епоха на мечоносците в Япония, когато те отстъпват под натиска на модернизацията и зараждащата се Империя. Главни герои в нея са шинсенгумите – реално съществували исторически лица като прочутите Тошизо Хижиката и Окита Соуджи, в чиито ръце попада младо момиче, което мечтае само да има мир и да спаси героичните мъже, сред които е попаднала. Задача, която изглежда невъзможна не само заради по-доброто въоръжение на противниците им, но и заради намесата на свръхестествени сили, демони они, чиито лидер Чикаге Казама я иска за себе си.

История с величието и красотата на древен епос, “Хакуоки” е блестящо нарисувана, емоционална и тъжна, с персонажи, които остават завинаги със зрителя, история за светлинката, която добротата се мъчи да хвърли в мрака на агресията, спуснал се над изчезващия свят на самураите. Оригиналните два сезона на сериала са трагически, ала обобщилите ги два пълнометражни филма оставят и зрънце надежда, поради което ги предпочитам. Но по един или друг начин, ако обичате Япония, “Хакуоки” е история, с която трябва да се запознаете.

2. Гурен Лаган

gurren_lagann_ost_cover_by_holdenreviews-d6jiwlwКогато гледах за пръв път “Гурен Лаган”, изпитах смесени чувства, от една страна въодушевление, че съм гледал най-епичната история за роботи, която може да бъде измислена, а от друга, че никога повече няма да намеря нищо в този жанр, което дори да я доближава, прогноза, която за жалост се сбъдна.

“Гурен Лаган” е историята на Симон, момче от подземен град, което заедно със своя най-добър приятел Камина намира главата на древен робот и тръгва на поход, в който опитва да освободи човечеството от зверохората, поробили го преди векове заради величието на своя Спирален крал. Ала тази история е едва началото на същинската битка, която ще отведе героите в космоса, а после и отвъд звездите и галактиките, за да се изправят срещу същинската сила, която се мъчи да смачка всеки порив за свобода в името на една вселенска сигурност, концептуализирана във вечно робство и безнадеждност.

С екцентричната анимация на “Гайнакс”, по-късно вдъхновила студио “Тригър”, с герои, по-големи от живота, със сълзи и смях, а също и с епохални сражения, които нямат аналог във фантастичния жанр, “Гурен Лаган” е приключение, което трябва да изживеете.

1. Железният алхимик (2003)

fma2003Когато гледах това аниме, любимо на цяло поколение български зрители, вече бях видял римейка “Братство” от 2009-та година и поради това нямах кой знае какви очаквания. Но старият, за мен истински “Железен алхимик” (пет пари не давам за мангата, завършена след излъчването му) ме омагьоса.

Едуард Елрик е млад алхимик, който мечтае да върне тялото на брат си, което е изгубил заедно с ръката и крака си в отчаян опит да надвие смъртта и да върне живота на майка си. Докато се развива в столицата на Империя, подозрително напомняща фашистка Германия, той се сблъсква с хомункулите, изкуствени хора, преследващи незнайна, но брутална цел. Заедно със скъпия си Алфонс, който сега живее в броня, Едуард ще разплете загадката, като научи истината за собствения си произход, а също и за абсолютното дъно на човешката лошотия и жестокост, която в жаждата да оцелее на всяка цена, обрича цели народи на вражди и омраза.

Римейкът, в желанието си да угоди на публиката, се разви като класическо епично фентъзи, в което накрая добрите наказват лошите, те приемат справедливите им думи и накрая всички плесват с ръце и се прегръщат. Оригиналът е без такива лигавщини, безкомпромисна история, която описва цената на всяка една победа и държи в напрежение и на нокти до самия си финал, а после и отвъд него, в пълнометражния филм “Завоевателите на Шамбала”, слагащ реалния край на историята. Разказ за двама братя, които са готови на всичко един за друг, но въпреки това и поразените си от алхимията тела, не се отказват от това да бъдат хора, което е и най-голямата им награда.

Не само най-доброто аниме, което съм гледал, но вероятно и най-доброто, което ще гледам някога.

Класация на Александър Драганов

Оставете отговор