Слънчогледите

slun4ogledi
Много въображение се иска, за да успееш да накараш едно слънчогледово поле да изглежда ужасяващо, но Явор Цанев успява да се справи с тази задача още в първия разказ от сборника, носещ заглавието му – една книга, която си закупих наскоро и препоръчвам на всички фенове на фантастиката, фентъзито и хоръра. Ще получите това, което очаквате от автора – много добре написани разкази с оригинални идеи и неочаквани обрати, които понякога се случват в последния абзац на дадената история, висш пилотаж в късата форма.
“Слънчогледите” е разказ за човек, който се загубва в слънчогледово поле… и не може да излезе оттам. Постепенно той осъзнава, че това не са обикновени растения… Много атмосферен и реално страшен.
“Енергиен вампир” се появи за сефте в “Мечове в града” и си е силен разказ за човек, чиято любов изсмуква силите на партньорките му, докато…
“Вампирска усмивка” е разказът на барман, забелязал, че една от клиентките му се усмихва със свръхестествена нотка. Страхотен разказ с неочакван край.
“Видеонаблюдение” е сякаш вариант Б на предишния разказ. Подобна история, но барманът е по-неприятен, а усмивката още по-опасна.
“Затворът” е невероятно добре измислена фантастична история. Престъпник с дебели връзки се урежда в най-луксозния затвор, който представлява много луксозен град. Нещата обаче не са така идилични, както изглеждат…
“Ключ за никъде” е една от любимите ми истории в сборника. Момче намира ключ, който отваря всяка врата… но така тя вече води на съвсем друго място. Заедно със свой приятел, малчуганът ще се опита да неутрализира злата сила на ключа, но какъв ще е резултатът?
“Вещица” – силен разказ за времената на Светата инквизиция, когато скалъпено обвинение е съсипвало живота на невинни хора.
“Сутрин, по новините”. Много плашеща история. Човек предизвиква бедствие всеки път, когато се обръсне, а за съжаление брадата му е такава, че не може да се сдържи…
“Опасен бизнес”. Трилър. Мишока, известен тарикат и мошеник, се връща да иска помощ за нещо сериозно. Ще се върже ли някой на историята му?
“Задрямал за малко”. Психотрилър с неочакван край. Един от най-добрите разкази в сборника, но не искам да разказвам нищо за сюжета. Струва си сами да се запознаете.
“Нинджата”. Екшън мистерия. Младеж достига върхови познания в бойните изкуства, но в стремежа към усъвършенстване достига до забранени техники…
“Пред очите ми”. Трилър. Богат тузар има странно умение, да предвижда какво ще се случи от дадена ситуация. Какво става, когато усеща, че идиличната сцена, за която се е борил се превръща в смъртоносен капан? Много добър и готин разказ със страхотен завършек.
“Комарджиите на мисълта”. Върхов фентъзи разказ. По света има хора, които играят на комар с най-ценното си, своите разум и познания. Главният герой достига далечен манастир и предизвиква на дуел неговия игумен…
“Складът”. Класически фантастичен разказ за таен военен експеримент, който излиза извън контрол. Кой обаче ще плати цената?
“Мусака”. Драма/трилър. Смазана от тираничния си съпруг жена изяжда последната мусака, която му е приготвила. Разказ със зловещ, но донякъде щастлив финал.
“По магистралата”. Момиче хваща кола на автостоп, без да подозира, че в главата на шофьора се върти безумна идея… Готин и леко психиращ разказ.
“Кого да пречукам”. Комедия за собственичка на провинциална книжарница, която упорито отказва да зареди нови книги на ужаса, докато… Много забавен и с чудесен финал.
“Зимни тревоги”. Разказ на нелепите чудаци, които посещават заведение. Но един ден завалява сняг и лепките започват да изчезват един по един… Хорър на ръба на черната комедия. Хареса ми.
“Пункт за желязо”. Най-якият разказ в сборника. Собственик на пункт за старо желязо е изумен, когато местните цигани започват да носят купища стар метал. Аз лично се усетих за какво става дума, но идеята е уникална.
“Шефът, мозъкът и пистолетът”. Черна комедия. Двама негодяи – единия дребен и хитър, другия едър и тъп, тръгват да търсят злато. Но простотията им е по-силна дори от алчността… Това е и финалният разказ в сборника.
Като цяло “Слънчогледите” е чудесна книжка, която, без да е върхова като “Вино за мъртвите“, гарантира приятно изкарваване на времето, изминало по време на четенето й.

Оставете отговор